Közkincs

2021.12.24. 08:20

Legendás alkotók művei válnak szabadon felhasználhatóvá

Külön engedélykérés nélkül nyomtathatóak például Egry József festményei képeslapokra, pólókra, illetve feldolgozhatóak, újraértelmezhetőek Arnold Schönberg zenéi is.

Január 1-től szabadon felhasználhatóvá válnak a 70 éve elhunyt szerzők művei. Köztük vannak a Balaton festőjeként ismert Egry József művei, a szerializmus megalkotójaként számon tartott zeneszerző, Arnold Schönberg szerzeményei és az első Nobel-díjas amerikai író, Sinclair Lewis történetei.

A szerzői jogi védettség ez év utolsó napján minden olyan alkotás esetében megszűnik, amelynek utolsó élő szerzője 1951-ben hunyt el.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy most már mindenkinek joga van a korábban védett szellemi termékek, zenék, filmek, könyvek felhasználására, újrapublikálására.

A szellemi tulajdonjogok sajátossága, hogy csak bizonyos ideig nyújtanak oltalmat a szerzőknek, a feltalálóknak, a jogtulajdonosoknak.

A szerzői jog az Európai Unió szinte valamennyi államában megszületésüktől fogva védi a műveket a szerző halálától számított 70 évig. Ebben az időben csak a szerző vagy örököse engedélyével lehet nyilvánosan felhasználni a verseket, regényeket, zeneműveket, fotó-, film- és képzőművészeti, valamint építészeti alkotásokat. A védelmi idő elsősorban azért ilyen hosszú, hogy a szerző házastársa, gyermekei, unokái számára hagyatékot jelenthessenek az alkotások. Az ezekből készült feldolgozások, átdolgozások, műfordítások azonban továbbra is mindaddig jogi oltalom alatt állnak, amíg az ezeket készítő szerzők halálától nem telik el a 70 év.

A zenei művek esetében a szerzőn kívül a hangfelvétel tulajdonosának és az előadóinak is vannak jogai, így egy lejárt szerzői jogvédelemmel rendelkező zenemű felhasználásánál ellenőrizni kell az előadó és a hangfelvétel előállítójának a jogait is.

Bár a szerzői jogi védelem idővel lejár, átdolgozás esetén sem állíthatja azt az átdolgozó, hogy ő írta az eredeti alkotást. A feldolgozás útján létrejött új alkotás védelme viszont automatikusan újraindul.

A közkincsbe kerülő művek engedélykérés és jogdíjfizetés nélkül, tehát gyakorlatilag szabadon használhatóak fel, feltéve, hogy az eredeti mű minden társszerzője, illetve a fordítója is legalább 70 éve elhunyt. Így külön engedélykérés nélkül nyomtathatóak például Egry József festményei képeslapokra, pólókra, illetve feldolgozhatóak, újraértelmezhetőek Arnold Schönberg zenéi is.

A 70 éves védelmi idő szabálya igaz akkor is, ha egy műnek az Egyesült Államokban csak később telik le szerzői jogi védettsége.

Az EU-n kívüli származású művek esetében ugyanis szintén az európai egységes védelmi időt kell figyelembe venni. A származási hely hosszabb védelme itt nem érvényesül, így 2022-től már szabadon filmre vihetők Sinclair Lewis történetei.

Szerepel a további alkotók között, akiknek művei januártól közkincsbe kerülnek, Almásy László utazó, Afrika-kutató, felfedező, pilóta, Egbert van Alstyne amerikai dalszerző, zongorista, Lloyd C. Douglas amerikai író, evangélikus lelkipásztor, André Gide irodalmi Nobel-díjas francia író, esszéista, Hóman Bálint politikus, történész, egyetemi tanár, számos történelmi könyv szerzője, Makkai Sándor erdélyi magyar író, pedagógus, református lelkész, az Erdélyi egyházkerület püspöke, Andrej Platonov szovjet orosz író, filozófus, dramaturg és költő, Sigmund Romberg vagy Rosenberg Zsigmond, magyar származású amerikai zeneszerző, Henry de Vere Stacpoole ír író, A kék lagúna című könyv szerzője, valamint Ludwig Wittgenstein osztrák filozófus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában