Rábai 100

2021.10.27. 15:15

Ünnepi műsorral készül a Magyar Állami Népi Együttes (videó)

Az ünnepi, Rábai 100 – Szálljatok fiókáim című műsor Rábai Miklós emblematikus alkotásait eleveníti fel.

Forrás: Facebook / Magyar Állami Népi Együttes

A fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes alapítójára, a 100 éve született Rábai Miklósra emlékezik a Rábai 100 – Szálljatok fiókáim című műsorával október 30-án este 7 órától a Hagyományok Háza színháztermében.

A műsor részeként látható lesz többek között az Ecseri lakodalmas, a Kállai kettős és a Háromugrós című koreográfia, valamint mutatnak be részleteket a Történetek a Magyar Állami Népi Együttesről című dokumentumfilmből is.

Az ünnepi műsor a jubileumi évad Tánc-Tánc-Tánc című előadássorozatának a része.

Rábai Miklós alkotásai a színpadi néptáncművészet kezdeteihez kalauzolnak el. Emblematikus koreográfiái nemcsak a Magyar Állami Népi Együttesnek szereztek világhírnevet, a magyar színpadi művészet legendás alkotásai közé tartoznak a mai napig.

A koreográfiák között kitüntetett az Ecseri lakodalmas, amelyet több mint ezerszer játszott a társulat a világ legnagyobb színháztermeiben óriási sikerrel, a Kállai kettős, amelynek különlegessége, hogy muzsikáját Kodály Zoltán az együttes számára komponálta, valamint a Háromugrós is, amely nemzedékek óta a színpadi néptáncművészet egyik legemblematikusabb leánytánca.

Az előadásban részletek láthatók a Történetek a Magyar Állami Népi Együttesről című dokumentumfilmből, amelyben nemcsak az alapító nemzedék, de kortársak, tánctörténészek és esztéták is megszólalnak.

A mi műsorunk nem emlékmű, nem vésünk márványt és nem öntünk bronzot, csak emlékezünk és felmutatunk, fejet hajtva Rábai Miklós életműve előtt – fogalmazott Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője.

100 éve, 1921. április 18-án született Rábai Miklós táncművész, néptánc-koreográfus, folklorista, Kossuth-díjas érdemes művész. Rábai az 1951-ben megalakult Magyar Állami Népi Együttes koreográfusa és a tánckar művészeti vezetője volt, később az együttes igazgatója lett. A művész az eredeti néptáncot többféle műfajban, egynemű női vagy férfitáncokként, a tájegységekre jellemző táncszvitekként és a népszokásokat bemutató kompozíciókként állította színpadra. A koreográfiákat a három kar harmonikus együttműködése tette egységes egésszé.

A koreográfus ballada-feldolgozásaival drámai hatásra törekedett, kortárs témájú produkcióival pedig megkísérelte bebizonyítani, hogy a múltban gyökerezve is lehet élni a mában.

Ottléte alatt az együttes 7 koncertprogramot mutatott be, amelyek többségét ő maga koreografálta. Együttese 5 világrész több mint 30 országában lépett fel, javaslatára indult meg a Balettintézetben a hivatásos néptáncos képzés is.

További információk a műsorral kapcsolatban a Hagyományok Háza honlapján olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!