Vadászati világkiállítás

2021.09.29. 12:00

Megjelent a Vadászat és vadgazdálkodás Magyarországon című album

A négy fejezetből álló kötetet az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon tartott szakmai rendezvényen Budapesten mutatták be kedden.

Budapest, 2021. szeptember 27. Kovács Zoltán, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelõs kormánybiztos, moderátor beszél az Alliences, The Way to Gain Political Strength címû panelbeszélgetésen az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás C pavilonjának egyik termében, a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2021. szeptember 27-én. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Bemutatták a Vadászat és vadgazdálkodás Magyarországon című albumot, a több mint 400 oldalas kiadványt a világkiállítás alkalmából készítették.

A négy fejezetből álló albumot az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon tartott szakmai rendezvényen Budapesten mutatták be kedden.

Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója szerint kulcsfontosságú a világrendezvény alkalmából készült kiadvány, amely olvasmányosan, képekkel gazdagítva, érzékletesen mutatja be az ország teljes vadállományát és növényföldrajzát. A fotók túlnyomó többsége tájazonos, behatárolható rajta az adott tájegység az országon belül. A könyv óriási értéke, hogy a benne található összes fotó hiteles – mondta.

Merczel István, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője elmondta: az erdőgazdálkodás a vadgazdálkodással együtt jelenik meg a könyvben, utalva arra, hogy a magyar erdőgazdálkodás milyen irányba halad a természetvédelemmel, tájgazdálkodással együtt. Mindenhol az ott élő vadfajok, vadászható és nem vadászható állatok jelennek meg.

A könyvben számos gímszarvasfotó található, a címlapon pedig a dámszarvas. A könyvben szereplő trófeák reprezentálják a magyar élőhely és vadgazdálkodás minőségét – mondta.

Blaumann Ödön vadfotós szerint a kiadvány hiánypótló, hasonló nem jelent meg az elmúlt években. Egy-egy fotó elkészítése akár öt perc, de akár tíz év is lehet – mondta a fotós.

A kötet előszavában Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos azt írta: hiánypótló kötetet tart a kezében az olvasó, hiszen ilyen átfogó, az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítás óta elismerten világhírűként aposztrofálható, a magyar vadászatot és vadgazdálkodást bemutató album ez idáig még nem készült.

A könyv a természet rezzenéseit, valamint hazánk egyedülálló természeti értékeit hivatott az utókor számára egyfajta időkapszulaként megőrizni, miközben a jelen emberének is méltó mementót állít arról, hogy milyen gazdag világ terül el a települések határain túl – írta.

A szerkesztői munka és a világkiállítás hosszú éveket felölelő előkészítése során a közismert és egyben közkedvelt vadászíró, Fekete István örökérvényűként is jellemezhető gondolatát tartották szem előtt, miszerint „Hazánk Európa legvaddúsabb országa, s a mi feladatunk, hogy az is maradjon.”

Borítókép: Kovács Zoltán, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!