múltidézés

2021.08.12. 11:24

Több mint száz hagyományőrző vesz részt a 25. Végvári Vigasságokon

Több mint száz hagyományőrző vesz részt szombaton és vasárnap Egerben a 25. Végvári Vigasságokon, ahol az érdeklődők megismerhetik az egykori magyar vitézek, a hős egri nők valamint a török katonák fegyvereit, öltözetüket és részesei lehetnek mulatozásaiknak is.

A várvédők és a törökök életébe szórakoztató jeleneteken, színielőadásokon, seregszemléken keresztül kaphatnak betekintést a látogatók. A Végvári Vigasságokon ismét lesz zoknicsata, a vidám összecsapást, az Apródok és Martalócok csatáját a Vörös Oroszlán Lovagrend vezényli majd le, míg a Pálffy Bandérium tagjai bajvívást tanítanak az ifjabb korosztályoknak.

A gyerekeket a Kalandozó Komédium történelmi játszótere, kisállat simogató, játszó- és bábszínház várja. Idén a Dobó bástyába költözik a Várműhely, ahol múzeumpedagógusok segítségével pajzskészítés, történelmi társasjáték és különböző kézműves programok nyújtanak kikapcsolódást. Az Oszmán főúri sátorban illatos rózsavizet és különleges kávét fognak készíteni. A programkínálatot a Mesterségek utcája is színesíti, ahol többek között látható lesz egy valódi kovácsműhely, valamint lehetőség lesz a kékfestés, a fafaragás és az fazekas mesterség fortélyainak megtanulására is.

A Dobó István Vármúzeum kiállításait, az aknafigyelő folyosó rejtélyeit muzeológusok interaktív tárlatvezetésein keresztül ismerhetik meg az érdeklődők. Az eseményen régizenei együttesek lépnek fel, a gasztronegyedben ételek, a középkori kocsmában pedig kézműves italok várják a látogatókat. Szombaton véradásra is lehetőség nyílik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!