Szimfónia Program

2021.08.29. 16:48

Több mint háromezer gyermek vett részt a közösségi zenélésekben

A közösségi rendezvények elsősorban a gyermekek sikeres iskolai pályafutását és az iskolai lemorzsolódás csökkentését, valamint a szabadidő hasznos eltöltését segítették elő.

Több mint háromezer hátrányos helyzetű gyermek tanulhatott zenét egy éven keresztül a Szimfónia Program – Mindenki szívében van egy dallam keretein belül, amely 500 millió forintos támogatásból valósult meg – tájékoztatott a Belügyminisztérium.

A tárca társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkársága által tavaly útjára indított program 199 településen, több mint háromezer gyermek bevonásával zajlik – közölte a tárca.

Vilmány és Göncruszka településeken idén februárban indult el a Mindenki szívében van egy dallam, a két település zenekara rendszeres közös próbákkal és közös koncertekkel erősítették kapcsolatukat, és tanulták meg az egymásra figyelést, egymásra való hagyatkozást – hangsúlyozta Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára pénteken a programot záró kiskoncerten Göncruszkán, ahol a projektben részt vevő gyerekek közös zenei produkciót adtak elő.

A helyettes államtitkár azt mondta, hogy az egyesített zenekarban mintegy 45 gyermek foglalt helyet. A program egy éve alatt a foglalkozások fejlesztették a gyerekek tanulási, koncentrációs és beilleszkedési képességeit és csökkentették az online oktatás idején jellemző elszigeteltség érzését is.

Az elmúlt egy évben több mint háromezer hátrányos helyzetű 6-16 év közötti gyermek vett részt a programban. A foglalkozásokon a gyermekek tanulási, koncentrációs és beilleszkedési képességét is fejlesztették – a zenepedagógia segítségével. A közösségi rendezvények elsősorban a gyermekek sikeres iskolai pályafutását és az iskolai lemorzsolódás csökkentését, valamint a szabadidő hasznos eltöltését segítették elő.

Az országosan júniusban elkezdődött programzáró kiskoncertek szeptemberben folytatódnak. Nyírmihálydiban szeptember 2-án , Kaposváron szeptember 8-án, 15-én Tarnazsadányban mutatkoznak be a gyerekek. Október közepén Budapesten pedig egy nagyszabású zárókoncerten zenélnek együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!