határon túl

2021.03.02. 13:04

Alapításának 75. évfordulóját ünnepli a Marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat

Háromnegyed évszázaddal ezelőtt, március 10-én tartotta első bemutatóját a társulat névadója által vezetett egykori Székely Színház.

Fotó: Teatru

Egy római tragédia című zenés vígjátékkal ünnepli alapításának 75. évfordulóját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Keresztes Attila rendezésében – közölte hétfőn az erdélyi teátrum.

Háromnegyed évszázaddal ezelőtt, március 10-én tartotta első bemutatóját a társulat névadója által vezetett egykori Székely Színház, megteremtve ezáltal Marosvásárhely és a tágabb értelemben vett Székelyföld első állandó színházát. A társulat megalakulásának 75. évfordulóján, 2021. március 10-én a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata az Egy római tragédia című zenés vígjátékot mutatja be Keresztes Attila művészeti igazgató rendezésében.

A Schöntan testvérek 19. századi bohózata, A szabin nők elrablása egyszerre villantja fel a kispolgári attitűd és a színház szatíráját. Az ő újrafordított történetüket gondolta tovább a Tompa Miklós Társulat mai körülmények közé helyezve azt. A kispolgári lét, a papucsházasság, az előítéletek, valamint a színház iránti, már-már vak elkötelezettség és hit ezúttal is találkozni próbál, ennek lehetetlenségéből születnek az abszurdba hajló fergeteges vígjátéki helyzetek.

A közlemény szerint Keresztes Attila rendező és alkotótársai egyszerre reflektálnak napjaink társadalmi valóságára, és saját színházi környezetükre. A marosvásárhelyi előadás dalbetéteinek zenéjét Apostolache Kiss Zénó szerezte Demény Péter dalszövegeire.

Borítókép: Tompa Miklós Társulat – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház / facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!