királyi temetkezőhely

2021.02.10. 22:55

Engedélyezte a magyar királyok csontmaradványainak genetikai elemzését Székesfehérvár

Tudományos vizsgálatnak vehetik alá a székesfehérvári Romkert osszáriumában található csontokat, melyek között királyaink földi maradványi is rejtőzhetnek.

Tiszteletadás Szent István szarkofágjánál augusztus 20-án, Székesfehérváron, a Romkertben

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

Megadja az engedélyt Székesfehérvár a romkert osszáriumában (csontház) található csontok genetikai vizsgálatára – írja a Magyar Nemzet a város polgármesterének, Cser-Palkovics Andrásnak bejelentése nyomán.

„Minden városnak megvan a maga öröksége, azonban kevés város és közösség tudhat olyan történelmet és ezzel kötelezettségeket sajátjának, mint Székesfehérvár, amely a nemzet bölcsőjeként, annak történelmi fővárosaként őrzője és gondozója Magyarország páratlan és pótolhatatlan leleteinek és emlékeinek” – fogalmazott közleményében a városvezető. Cser-Palkovics András jelezte, hogy tavaly

megkeresést kaptak a Magyarságkutató Intézettől, melynek archeogenetikai kutatócsoportja néhány évvel ezelőtt áttörést ért el az Árpád-ház genetikai kutatásában,

a dinasztia földi maradványainak pontos azonosításában. Kutatásuk most mérföldkőhöz érkezett, ennek kapcsán kértek engedélyt a székesfehérvári osszáriumban található csontok genetikai kutatására és elemzésére. Kiemelte:

alapos és átfogó konzultációt folytattak mind a Székesfehérvári Egyházmegye képviselőivel, mind a város régész, történész szakembereivel,

valamint aprólékosan megvizsgálták az intézet kérelmét, s arra jutottak, hogy megadják az engedélyt az osszáriumban található csontok genetikai kutatására.

Cser-Palkovics András engedélyezte királyaink csontjainak vizsgálatát
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A polgármester hangsúlyozta, hogy két feltételt szabtak: a csontokat nem érheti maradandó károsodás, illetve

a kutatás lezárása után maradéktalanul vissza kell kerülniük a csontoknak Székesfehérvárra.

Hozzátette: ezeket a kritériumokat mind a minisztérium, mind a Magyarságkutató Intézet elfogadta és maradéktalanul támogatja, így kedden aláírta a határozatot, amelynek értelmében megkezdődhet a romkertben található földi maradványok genetikai elemzése.

Cser-Palkovics András szerint a kutatások páratlan lehetőséget jelenthetnek mind a városnak, mind a nemzetnek.

Úgy vélte, amennyiben eddig megválaszolhatatlan kérdések nyernek legalább részben megoldást, ha a történelmi tudás és a város gazdag öröksége tovább gyarapodik, akkor az túlmutat az aggályokon, új lehetőségeket nyithat meg Székesfehérvár előtt.

Tiszteletadás Szent István szarkofágjánál augusztus 20-án, Székesfehérváron, a Romkertben
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bejelentette: annak érdekében, hogy minél szélesebb nyilvánosság ismerhesse meg a kutatások pontos, tudományos részleteit, felkérte a Prosperis Alba Kutatóközpontot, hogy szervezzen nyilvános konferenciát a város és a Magyarságkutató Intézet szakértőinek bevonásával. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a kutatások végeztével

„a város földjében nyugvó nemzeti nagyjaink földi maradványait méltóképp, az őket és a várost megillető keretek között helyezhetik majd örök nyugalomra, az erre méltóan kialakított nemzeti emlékhelyen, ahogyan az az ő akaratuk is volt egykor.”

A székesfehérvári Nemzeti Emlékhely, a Szent István király által emelt bazilika romjai. A templom koronázások és uralkodói temetkezések helyéül szolgált
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!