Döntés

2020.12.23. 14:20

Nemzeti emlékhely lett a Királydomb

Az Országgyűlés teljes egyetértésben, ellenszavazat nélkül nemzeti emlékhellyé nyilvánította a rákosmezei Királydombot a Magyar Patrióták Közösségének javaslatára.

Balázs D. Attila

Forrás: patriotak.hu

Fotó: Kiss Sándor

A középkori Magyar Királyság országgyűléseinek hagyományos színhelye, a Királydomb a főváros X. kerületében, a Nagyicce, a Pilisi és a Dorogi utca által határolt területen helyezkedik el. A domb nyugati oldala mára beépült lakóházakkal, ám a magaslat keleti része jelenleg is szabadon megközelíthető terület, így alkalmas a nemzeti emlékhely funkciójának betöltésére. A Királydomb a nemzeti szuverenitás és a népképviselet szinonimájává vált – szögezte le Héjj Dávid Ádám, a Fidesz képviselője a parlamenti szavazás előtt.

A parlamenti döntést üdvözlendő a Patrióták fáklyákból kirakott óriási kettős kereszttel világították ki a Királydomb oldalát. A fáklyagyújtásról készült videón Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke elmondta, a Királydomb nemzeti emlékhellyé nyilvánítása a hét éve létező egyesület legnagyobb sikere. „A Királydomb sorsát a jövőben is szívünkön fogjuk viselni” – hangoztatta.

A rákosmezei országgyűlések központi területének nemzeti emlékhellyé nyilvánítását idén tavasszal kezdeményezte a Magyar Patrióták Közössége. A Királydomb a Magyar Királyság életében kiemelt szerepet töltött be, a területen harmincöt országgyűlést tartottak, itt választották királlyá Hunyadi Mátyást, és ehhez a helyhez fűződik a többi között a 1505-ös rákosi végzés elfogadása is.

Borítókép: Fáklyákból kirakott kettős kereszttel ünnepeltek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!