elismerések

2020.11.23. 16:09

Online adták át az idei Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat díjait

Mindezek mellett több más filmes elismerést is kiosztottak a szombati online díjátadón.

Online adták át a 23. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat díjait; az eseményen 13 kategóriában ismerték el a legjobb alkotásokat.

A kisjátékfilm kategória győztese Mehrshad Ranjbar iráni alkotó Talker című filmje lett, a legjobb televíziós dokumentumfilm díját Mohi Sándor Nekem közöm van a világhoz. című filmje kapta, a dokumentumfilm kategória első díját pedig Bayram Kücük török alkotó Our Only Home című filmje érdemelte ki – olvasható a hétfőn elküldött tájékoztatóban.

Az animációs/ kísérleti film kategória első helyezését Payam Ghanipour iráni rendező Tannour című filmje kapta, a legjobb elsőfilmes rendező díját pedig Sachin Bhoiraje indiai alkotó érdemelte ki Birad című alkotásáért.

Mindezek mellett több más filmes elismerést is kiosztottak a szombati online díjátadón.

A fotópályázat fotósorozat kategóriájának első díját megosztva kapta Elmira Khasanova Nomad family és Czimbal Gyula, az MTI/MTVA fotóriporterének a Papszentelés a Verbitáknál című sorozata.

A zsűri különdíját fotósorozat kategóriában Molvay Norbert Összeszokott mozdulatok című sorozata érdemelte ki, az önálló fotó kategória győztese pedig Khaled Farjzadeh Customs.kuristan című képe lett.

A legjobb filmes alkotások szerdáig megtekinthetők a Faludi Filmszemle YouTube-csatornáján. A kiállításra kiválogatott fotós pályaművek – köztük a díjnyertes fotók – pedig a Faludi Film honlapján láthatják az érdeklődők.

A filmes kategóriák győzteseiről a Pavel Lungin, Radu Jude, Nagy Dénes és Lázár Kovács Ákos alkotta zsűri, a fotós díjakról Haris László, Gábor Enikő és Szamódy Zsolt Olaf fotóművészek döntöttek.

A november 18. és 21. között megrendezett 23. Faludi Nemzetközi Filmszemlén több mint 120 filmet vetítettek, ebből 50-et a versenyprogram részeként. A fesztivál 4 napja alatt több mint 3500 néző vett részt a programokon, amelyeket ezúttal online rendeztek meg.

Az esemény célja, hogy a vizuális kultúra világán belül teremtő párbeszédet indítson el társadalmi kérdésekről, és kreativitásra buzdítsa az alkotókat, illetve, hogy a pályázók lehetőséget kapjanak a megjelenésre, az egymással és a szakmával való kapcsolatteremtésre – olvasható a tájékoztatóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!