A Vágtázó Csodaszarvas is kiáll a székely autonómia mellett

Sajátos, a székelység történeti szerepének elemzésébe ágyazva foglaltak állást a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezése mellett a Vágtázó Csodaszarvas zenekar tagjai. Grandpierre Atilla is az európai nemzeti régiók jogaiért harcoló petíció aláírására buzdít.

Grandpierre Atilla zenekarvezető támogató nyilatkozatában felidézi a tavaly megjelent, Ősi Magyarország című könyvének elemzését. A zenekar frontembere szerint ugyanis tudományosan is igazolható, hogy „a magyarság őshonos a Kárpát-medencében, és a székely nemzet őshonossága elsőrangú szerepet játszott a világtörténelemben, a Selyemút mentén, és azonosítható a szkítákkal és a hunokkal”. Szerinte jelentős különbség van az ősi székely és a nyugati civilizáció jogszokásai között, hiszen előbbi esetében a „társadalomszerveződés a közjogon alapszik, eltérően a nyugati civilizációban szokásos magánjogtól. A 21. században a székely jogszokások világtörténelmi jelentőségűvé válnak, mert a magánjogon alapuló nyugati civilizáció fenntarthatatlan, és csak egy új, közjogon alapuló civilizáció mentheti meg az emberiséget” – fogalmazott Grandpierre Atilla, hiszen szerinte a székely nemzet különösen erősen őrzi ősi jogszokásait, őshagyományait.

„A székely nemzetnek a világon egyedülálló kiváltságai voltak, az ősidőkbe nyúlóan önálló közigazgatása, jogrendszere, ezért is a mai európai jogrendszernek megfelelően a székely nemzetnek vissza kell kapnia önrendelkezését”

- tette hozzá a zenész, aki szerint az olyan nemzeti ügyek, mint a polgári kezdeményezés is, rendkívül fontosak, hiszen a magyar nemzettudat válságban van.

„A finnugor elmélet intézményesítése, ezen belül a kötelező oktatásba bevétele óta nemzettudatunk meghasonlott. Úgy gondolom, mindannyiunk legszemélyesebb magánügye és egyben közügy is, hogy visszanyerjük teljes lelki épségünket”

- hangsúlyozta.

Ön is csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

„Mint egyének, a Földön születtünk, embernek, magyarnak születtünk családi életközösségünkbe. Lényünket közösségi erők hatják át. Nemcsak részek, egészek is vagyunk, és ez az alapja egészségünknek. Önazonosságunk nem korlátozódik a bőrünkön belüli térfogatra, testünkre. Akár tudomásul vesszük, akár nem, természet adta módon lelki-szellemi lényegünkben össze vagyunk nőve családunkkal, nemzetünkkel, az emberiséggel, a földi élővilággal és a Világegyetemmel. És a Világegyetem él. Önazonosságunkhoz-tudatunkhoz hozzátartozik közösségi és természeti lényünk, magyar voltunk, ember voltunk, élőlény voltunk és kozmikus lény voltunk is, mert a Föld a kozmikus világban kering a Nap körül, és mi földlakók vagyunk. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy összetartozunk a székely nemzettel, a magyar nemzet magyarul beszélő, ősi, önálló és sajátos hagyományú ágával. A nemzettudat egyik jellemzője, hogy egyéni életünknél magasabb szintű életszerveződéshez tartozik, s így az egyént felemeli a nemzeti élet magaslatára. A nemzetet éppúgy az Élő Világegyetemből eredő kozmikus, ha úgy tetszik, isteni teremtőerők éltetik és ösztönzik élete szebbé, jobbá, nemesebbé tételére, mint egyéni életünket. A nemzeti élet cselekvést, tetteket igényel. A nemzeti ügyek a nemzet minden tagjára mozgósító erővel hatnak, s ha nemzettudatunk ép egész, és hallgat a közösségi lényünkből eredő belső ösztönzésre, s képes megvilágítani, miért fontos mindannyiunk számára az adott ügy, akkor ez a világító erő bekerülhet a köztudatba, és képes segítő erővé válni” – fogalmazott a zenekar frontembere.

Szívesen támogatják a hasonló kezdeményezéseket

„A mi zenekarunk nem függ az aktuális politikai viszonyoktól” – fogalmazott Molnár Krisztina. A zenekar tagja szerint a „zene egyetemes világalkotó erő. Ezt az örökséget azoktól az őseinktől kaptuk, akik ebben a világalkotásban, az élet átélésében jelen voltak. Ez a magyar, ázsiai, csuvas, csángó és a többi népek zenéje. Üzenete a lélek szabadsága. Mentes lehúzó, bénító erőktől. Ha van lehetőség elérni azt, hogy a múlt szelleme a jelenben is világítson, és a földön nemzeti identitásukat megőrizhessék az emberek, akkor minden ügy megérdemli a támogatást”.

Bese Botond, a zenekar másik tagja pedig arra a kérdésre, hogy milyen ügyek mellé állt a zenekar, így fogalmazott: „A Magyarok Országos Gyűlését és a Kurultájt említeném. Sok zenekar odaállt a kezdeményezés mellé. Az ilyen, politikától független, magyar kultúrát és identitást erősítő, széles tömegeket vonzó civil kezdeményezés mellé szívesen odaállt a zenekar. Anyagi feltételeket nem támasztva koncertet adtunk és jelenlétünkkel is erősítettük az összefogást. És persze sok más zenekar is így tett.”

Miről szól a kezdeményezés, és miért támogassuk mi is?

A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. Annak érdekében, hogy az Európai Unió napirendre tűzze a kérdést, az aláírásgyűjtés 2019. május 7-i meghirdetésétől számított egy év alatt legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni legalább hét európai uniós országból. Korábban – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére – hasonló módon jutott sikerre a Minority Safepack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezés, amelyről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell. Bár az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzünk a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsük őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint kultúrájuk megőrzésében – buzdított aláírásra Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is a kezdeményezésről szóló tavaly nyári sajtótájékoztatóján.

Borítókép: A Vágtázó Csodaszarvas fellépése után az A38 hajón, 2017. 12. 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!