elismerés

2020.01.30. 12:04

Tarr Béla filmjeit vetítik az olasz fővárosban

A magyar filmrendező tiszteletére szervezett római programok február 6-án kezdődnek.

Isztambul, 2017. november 24. Tarr Béla rendezõ egy sajtóértekezleten, az 5. Nemzetközi Boszporusz Filmfesztiválon Isztambulban 2017. november 24-én. (MTI/EPA/Sedat Suna)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sedat Suna

Tarr Béla filmjeit vetítik az olasz fővárosban, a Római Magyar Akadémia (RMA) három rendezvénnyel tiszteleg a Kossuth-díjas, világhírű magyar rendező előtt – közölte a Római Magyar Akadémia (RMA) csütörtökön.

A magyar filmrendező tiszteletére szervezett római programok február 6-án kezdődnek a művész 1987-ben készült Kárhozat című filmjének vetítésével magyar nyelven, olasz felirattal. A programot megelőzően Maurizio G. De Bonis újságíró, filmkritikus tart rövid bevezetőt – olvasható a közleményben.

Mint írják, február 18-án egy Tarr Béla-szeminárium várja az érdeklődőket a Római Magyar Akadémián, amelyen szintén Maurizio G. De Bonis közreműködésével, filmrészletek segítségével illusztrálják Tarr Béla esztétikájának és poetikájának legfőbb aspektusait.

Az est során bemutatják a Sátántangó nevű olasz kutatócsoport (Gruppo di Ricerca Satantango) közel két éven át tartó intenzív munkáját összefoglaló kötetet is Eufonie – Cinque fotografi e il cinema di Béla Tarr (Postcart Editions, 2019) címmel, amely G. De Bonis filmkritikus valamint Luca Cappellaro, Simona Lunatici, Massimiliano Pugliese, Simona Scalas és Orith Youdovich fotóművészek munkájával jött létre.

A római programok február 20-án a művész Sátántangó (1994) című filmjének vetítésével érnek véget. A film számos különlegessége között említést érdemel, hogy 2019 őszéig, a torinói bemutatóig nem volt még olasz mozikban forgalmazva, noha 1996-ban mutatták be először olasz nyelvű felirattal az itáliai közszolgálati televízió RAI 3 csatornáján.

Tarr Béla neve jól ismert az olasz közönség előtt. Filmjeit az utóbbi években számos rangos fesztivál tűzte műsorra. 2019 őszén a rendező Sátántangó című, több mint 7 órás filmjének torinói bemutatója alkalmából több órás sorban állás jelezte a rendező iránti érdeklődést – olvasható a közleményben.

Borítókép: Tarr Béla rendező egy sajtóértekezleten, az 5. Nemzetközi Boszporusz Filmfesztiválon Isztambulban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!