kezdeményezés

2019.10.30. 10:13

Amatőr színjátszó körök lépnek fel a Nemzeti Színházban

Idén többek között Kömpöcről,Pellérdről, Gádorosról, Girincsről, Királyhegyesről, Bősárkányból és Mányról érkeztek képviselők.

Budapest, 2019. szeptember 16. Vidnyánszky Attila, a teátrum fõigazgatója a Kulturális örökség napjai, valamint a Színházak éjszakája rendezvényrõl tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Színházban 2019. szeptember 16-án. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az évad legfelemelőbb pillanatai egyikeként köszöntötte a vidéki amatőr színjátszás hagyományát újraélesztő V. Pajtaszínház programot Vidnyánszky Attila színházigazgató. A Pajtaszínház program országos szakmai napjára tizenkilenc megye településéről érkeztek képviselők a budapesti Nemzeti Színházba – írja az Origo.

Négy éve kezdeményezte az amatőr színjátszó körök indítását a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve, elsősorban

olyan településeken, amelyeken a projekt indulásáig nem volt színjátszó köri tevékenység,

azonban lakosai és közösségei részéről érdeklődés mutatkozott az ilyenfajta művészeti tevékenység folytatására. Idén többek között Kömpöcről,Pellérdről, Gádorosról, Girincsről, Királyhegyesről, Bősárkányból és Mányról érkeztek képviselők a budapesti Nemzeti Színházba.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Pajtaszínház munkája nagyon fontos a települések életében.

Ötödik éve sikeres közösségépítés valósul meg a műkedvelő társulatok körében, amelyet a jövőben is szeretnénk támogatni.

Ezeket a közösségeket a színházművészet szeretete és továbbadása teremti meg és táplálja a továbbiakban

– fogalmazott az államtitkár.

A hit mozgatja a Pajtaszínház programot, amely az egyénekre szaggatott világban közösséget tud teremteni.

A legszebb ünnepek közé tartoznak a Nemzetiben a Pajtaszínház legjobb előadásai, mert életigenléssel vannak tele

– mondta Vidnyánszky Attila.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője kiemelte, hogy a közművelődés 2012 óta megújult, nemzetközi szinten is egyedülálló, mert

nincs máshol olyan államilag támogatott kezdeményezés, amely az amatőr színészek fejlődését professzionális rendezőkkel, mentorokkal segítené országosan.

Mint mondta, az elmúlt négy év munkája mentén közel száz olyan településről tudnak, amelyben a program után is tartanak előadásokat a Pajtaszínház szellemében. A bevont települések színjátszó csoportjai – akárcsak a kezdetek óta – az év során megszülető előadásokkal 2020. január végén, a magyar kultúra napja előtt tisztelegve a Nemzeti Színház stúdiószínpadain mutatkoznak be a pajtaszínházi szemlén – írta a Magyar Nemzet.

Borítókép: illusztráció / Vidnyánszky Attila, a teátrum főigazgatója a Kulturális örökség napjai, valamint a Színházak éjszakája rendezvényről tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Színházban 2019. szeptember 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!