Nyárközép éjszakáján

2019.06.20. 15:58

Arany János emlékének jegyében tartják a Szentivánéji Fesztivált

Nagyszalontáról lévén szó, a témaválasztás nem véletlen. Ez a város a legnagyobb epikus költőnk szülővárosa.

Budapest, 2018. február 20. Arany János íróasztala a budapesti Petõfi Irodalmi Múzeumban 2018. február 20-án. A múzeum szakemberei végeztek a nagyszalontai Csonkatoronyban mûködõ Arany János Emlékmúzeum Budapestre szállított kiállítási tárgyainak restaurálásával. A restaurált 25 tárgy között bútorok és személyes használati tárgyak találhatóak, valamint Barabás Miklós 1856-ban festett Arany János portréja. MTI Fotó: Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Többek között Arany János kávézási szokásait is megismerheti a nagyközönség a legnagyobb epikus költő szülővárosában, Nagyszalontán a hétvégén rendezendő, megannyi kulturális és szórakoztató programot kínáló Szentivánéji Fesztiválon – hívja fel a figyelmet a kronika.ro kulturális programajánló írása.

A fesztivál rendezvényeit az Arany János Emlékmúzeumnak is otthont adó Csonkatoronynál tartják Nagyszalontán.

A hajdúváros harmadik alkalommal ad otthont június 21. és 23. között a rendezvénysorozatnak, amely

szorosan kapcsolódik a június 21-i nyári napfordulóhoz, valamint a Shakespeare-t is megihlető nyárközép éjszakájához (június 23.).

(Az angol drámaíró Szent Iván-éji álom című, 1595-ben született vígjátékát éppen a szalontai nótáriusból lett írófejedelem ültette át magyarra 1863-ban).

Az Arany János Művelődési Egyesület nevéhez fűződő fesztivál pénteken Patócs Bianka fotóit felsorakoztató kiállítással indul a hajdúvárosi Arany-palota nagygalériájában (a nemrég kívül-belül felújított Csonkatorony mellett), ugyanaznap operett nagykoncerttel is várják a nagyérdeműt, a Kalocsai Színház művészeinek fellépésével a városi a Zilahy Lajos Művelődési Házban.

Másnap a Csonkatorony kertjében családi napot tartanak vetélkedőkkel, kézművesekkel, táncházzal, koncerttel. A magas kultúrát elsősorban előadások szolgáltatják.

Bemutatják Lupescu Kata fiatal kolozsvári író legújabb kötetét, Medvigy Endre irodalomkutató az 50 éve elhunyt, Nagyszalontán született Sinka István költőről értekezik, Murádin Jenő kolozsvári művészettörténész Kolozsvári Szeszák Ferenc szobrászról, a Csonkatorony portáléján látható Arany-szobor alkotójáról tart előadást, majd ezután avatják be az érdeklődőket egy kis kávétörténetbe, Arany kávézási szokásaiba, a költő korának kávéfőzési lehetőségeibe.

Szombaton este a Kalocsai Színház ezúttal a Hippolyt, a lakáj című vígjátékot viszi színre a művelődési házban.

A Szentivánéji fesztiválon vasárnap Szentiváni KÓDorgók címmel megmérettetést rendeznek, amelyen ötfős csapatok nyomoznak, kódokat fejtenek, próbák sorát állják ki.

Fellép Nagyszalontán a Szomszédnéni Produkciós Iroda humoristapárosa is, a fesztivált pedig koncertek zárják.

Egyébként a rendezvénysorozat idején könyvstand és olvasósarok működik, az Arany János Emlékmúzeum udvarán felállított sátrakban pedig megtekintheti a közönség az Arany-családfát is.

Borítókép:

Arany János íróasztala a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban 2018. február 20-án. A múzeum szakemberei végeztek a nagyszalontai Csonkatoronyban működő Arany János Emlékmúzeum Budapestre szállított kiállítási tárgyainak restaurálásával.

MTI Fotó: Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!