Elismerés

2019.04.16. 14:26

Bársony László brácsaművész kapta a Weiner Leó-emlékdíjat

Bársony a Liszt-díjjal kitüntetett Új Budapest Vonósnégyes tagjaként 1986-tól 2005-ig bejárta a világ számos országát.

Budapest, 2019. április 16. Bársony László Liszt-díjas brácsamûvész, a Weiner Leó-emlékdíj idei díjazottja a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetemen 2019. április 16-án. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Bársony László 1969-ben szerzett diplomát a Zeneakadémián Lukács Pál osztályában. A Magyar Állami Hangversenyzenekar – mai nevén Nemzeti Filharmonikus Zenekar – szólóbrácsása és szólamvezetője volt 1967-től 2010-es nyugdíjba vonulásáig, emellett folyamatosan fellépett Európa szinte minden országában szólistaként is – méltatta a díjazottat Eötvös József gitárművész, a Zeneakadémia vonós tanszékének vezetője az ünnepségen.

Kiemelte, hogy Bársony László a Liszt-díjjal kitüntetett Új Budapest Vonósnégyes tagjaként 1986-tól 2005-ig bejárta a világ számos országát, az együttessel lemezre vette Beethoven, Brahms és Bartók összes vonósnégyesét, valamint Haydn és Spohr több tucat művét.

A Weiner Leó-emlékdíjat 2004-ben alapította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, miután Weiner Leó örököse, Schwartz Imréné végrendelete alapján az intézmény örökölte a zeneszerző hagyatékát és vagyonát. A pénz méltó felhasználására az egyetem kuratóriumot hozott létre, amelynek elnöke Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora, tagja Fekete Gyula és Kutnyánszky Csaba, a Zeneakadémia rektorhelyettesei, valamint Falvai Sándor zongoraművész.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora a weineri alapok fontosságát hangsúlyozta, amelyeket a Zeneakadémia a mai napig őriz.

A kamarazene-oktatást a budapesti intézmény egyik legnagyobb értékének nevezte, amelynek következményeként háromévente megrendezik a Weiner Leó Országos Kamarazenei Versenyt.

Vígh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen dékánja átadja a Weiner Leó-emlékdíjat Bársony László Liszt-díjas brácsaművésznek az egyetemen 2019. április 16-án.
MTI/Illyés Tibor

 

A Weiner Alapítvány és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszéke által meghirdetett megmérettetésen hegedű-zongora duók, vonósnégyesek és vonóstriók indulhatnak, idén a Korossy-Khayll Csongor (hegedű), Tóth Kristóf (hegedű), Albert Julianna (brácsa) és Devich Gergely (cselló), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói alkotta együttes nyert vonósnégyes kategóriában. Hegedű-zongora kategóriában Sebastian Wyss (hegedű) és Tony Chen Lin (zongora) nyert, akik jelenleg a Zeneakadémián tanulnak részképzős hallgatóként.

Weiner Leó a 20. század első felének kimagasló jelentőségű zeneszerzője és zenepedagógusa 1901-től 1906-ig Koessler János tanítványa volt a Zeneakadémián, majd 1906-tól ő maga is tanított, előbb a Fodor Zeneiskolában, 1908-tól haláláig pedig a Zeneakadémián. A művész 1928-ban kamarazenekart szervezett, amely az ő irányításával működött.

A Kamarazene Tanszéken fél évszázadon át képezte hangszeres művészek több nemzedékét, a világhírű magyar virtuózok csaknem kivétel nélkül az ő tanítványai voltak.

Pedagógiai munkásságát az élő hagyományok mellett írásai örökítették meg.

Borítókép: Bársony László Liszt-díjas brácsaművész, a Weiner Leó-emlékdíj idei díjazottja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2019. április 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!