hagyományok

2019.02.22. 18:18

Székely segítséggel ismerkednek a legendás múlttal a Kárpát-medencében

Minden magyarlakta régiónak lett saját legendáriuma.

Felbuzdulva a székely legendákat övező sikeren az egész Kárpát-medencére kiterjeszti múltmentő tevékenységét a Székelyföldi Legendárium. A székelyföldi mondákat csokorba gyűjtő csapat most valamennyi magyarlakta régió mondáit szedte össze határon innen és túl, és adja a gyerekek kezébe – írja a Főtér.

A kezdetben ezerre becsült, majd 1300-ra duzzadt legenda öt kötetet tesz ki: Erdély külön kötetet kapott, de a magyarországi, kárpátaljai, felvidéki és délvidéki, horvátországi, valamint őrvidéki és muravidéki mondák is megőrződtek az utókor számára. A próbanyomás már megtörtént.

Fazakas Szabolcs ötletgazda szerint az öt kötet tíz év munkájának gyümölcse. A legendákat a helyi néprajzosok gyűjtötték össze, majd a székely csapat rendezi sajtóprés alá. A mondák szereplőit Márton Zoltán grafikus álmodja meg, színezésüket Deák Attila, a kötetek grafikai szerkesztését Széles Ferenc végzi.

A hiánypótló kötetek iránt már most, megjelenés előtt óriási az érdeklődés határon innen és túl.

Borítókép: facebook.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!