Kortárs íróportrék

2018.06.21. 12:59

Járja be az írók és költők hazai pályáját!

Pénteken indul a közmédián az Írókorzó című műsor, mely kortárs magyar írók, költők rendhagyó portréját festi. Olyan helyszíneken forgatták a beszélgetéseket, melyekhez akár magánéletük, akár szakmai pályaívük aranyszálaival kötődnek a szerzők: a külső-belső ösvényekre egyaránt csalogató epizódok így voltaképpen „utaztató sorozattá” érnek össze.

Vitéz Ferenccel

Szabó Mihály, a sorozat rendező-operatőre nem mindennapi úticélokról számolt be.

„Amikor a műsort kitaláltuk, még egyikünk sem gondolta volna, hogy a sorozat okán kétszer is a Karib-tengeren landolunk majd.

Értelemszerűen a Kárpát-medencének majd minden zugát bejártuk, de némely költőnk élete annyira csavaros, hogy olykor egészen meglepő forgatási helyszíneken találtuk magunkat. Ferdinandy György 56-os menekültként Puerto Ricóban kötött ki, Böszörményi Zoltán útja Aradtól egészen Barbadosig vezetett. A székelyföldi zsákfalvaktól Monacóig, Monte Carlótól Szófiáig számtalan helyen jártunk.”

 

A rendező hozzátette, hogy egy-egy epizód érdekessége azonban nem attól függött, hogy mennyire egzotikus környezetben hangzottak el a beszélgetések. Sokat számított, hogy az írók-költők sétatársa a közelmúltban elhunyt Csontos János volt, akinek személyisége, érték-érzékeny figyelme és közvetlen stílusa szárnyakat is adott a produkciónak. „Egy kínos csend, egy rossz szó nem volt soha köztünk, pedig alapvetően más karakterek vagyunk. Forgatásokkor mindig felszabadult, az intellektusa lenyűgöző volt” – mondta róla Szabó Mihály.

Emellett persze a beszélgetések főszereplői is izgalmas történetekkel, olykor váratlan dolgokkal is szolgáltak.

„Meglepődtem azon, hogy például Szőcs Géza mennyire megnyílt a beszélgetés alkalmával, milyen bensőséges dolgokat mesélt el. Arra sem számítottam, hogy Orbán János Dénesnek annyi mondanivalója van, hogy komoly fejtörést okozott az epizód szerkesztése – pedig vele is ugyanannyi ideig forgattunk, mint másokkal” – mesélte Szabó Mihály.

A sorozat egyes epizódjai:

Orbán János Dénes – június 22.

Erős Kinga – június 29.

Böszörményi Zoltán – július 6.

Báger Gusztáv – július 13.

Falusi Márton – július 20.

Babics Imre – július 27.

Csender Levente – augusztus 3.

Berta Zsolt – augusztus 10.

Csontos János – augusztus 17.

Ferdinandy György – augusztus 24.

Kontra Ferenc – augusztus 31.

Toót-Holló Tamás – szeptember 7.

Papp-Für János – szeptember 14.

Péntek Imre – szeptember 21.

Szentmártoni János – szeptember 28.

Szőcs Géza – október 5.

Szondi György – október 12.

Vitéz Ferenc – október 19.

Zsille Gábor – október 26.

Pedig a szellemi gazdagság, az értékesség és a változatosság igazán nem új keletű jegyei a kortárs irodalomnak.

„Azt szerettük volna, ha a nézők figyelmét az irodalom fogyaszthatóságára, sokszínűségére és minőségére irányíthatjuk” – magyarázta a rendező.

„Erre jó eszköz az, ha olyan helyeket is megmutatunk, amelyekhez az alkotóknak művészi vagy magánéleti szempontból nagyon fontosak. Természetesen nincs íróportré szövegrészlet nélkül: minden epizódban van négy bő egyperces irodalmi betét, kiváló színészek előadásában. Operatőri szempontból nemes feladat volt, hogy ezekhez a hangulatra finoman ráérezve illeszkedő, szép képeket vetítsünk. Minden forgatás alkalmával rá kellett hangolódni az adott ember személyiségére és műveire. Általában két-három napig forgattunk, és ha kellettek még vágóképek, akkor én még több időt töltöttem a helyszínen.”

A tizenkilenc művész kiválasztásában az alkotók tekintettel voltak az életkori és földrajzi változatosságra, illetve arra, hogy lehetőleg olyan írástudókat ismertessenek meg a képernyőn keresztül is a publikummal, akikről akadémiai vagy egyéb forrásból eddig még nem készült portréfilm. „János eredeti elképzelése mentén haladva én is azt gondolom, hogy

rendkívül fontos, hogy azokat a szerzőket, gondolatokat és alkotói világokat, amelyek érdemesek rá, minél többen megismerjék”

- vallja Mihály.

A sorozat a Glokalfilm gyártásában, nagyrészt az NKA miniszteri támogatásából készült. A beszélgetéseket könyv formában az Orpheusz Kiadó adta ki Írókorzó címmel.

Mint a széria rendezője elmondta, nyáron kezdik forgatni az új évad epizódjait, melyekben Csontos János helyett immár Erős Kinga viszi a szerkesztői feladatokat.

„A kortárs íróportrék forgatása folytatódni fog, már a nyár folyamán elkezdjük a munkát” – nyilatkozta a Mediaworks megyei napilapjainak Erős Kinga. „Tizennégy epizód készül majd idén, amelyekben hazai és határon túli szerzőket mutatunk be Rózsássy Barbarától Sántha Attiláig.”

Az Írókorzó epizódjait 2018. június 22-től minden pénteken 12 órától az M5-ön láthatják a nézők, ismétlésre az azt követő héten 8:50-től kerül sor, szintén az M5 csatornán.

Borítókép: Csontos János Vitéz Ferenccel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!