Toldi szerelme

2018.01.31. 13:00

Visszahelyezték a Múzeumkertbe Arany János szobrát

A 125 éve felavatott alkotáson átfogó felújítást még sohasem végeztek, korábban csak a háborús károk javítása történt meg.

Budapest, 2018. január 31. Arany János szobrát, Stróbl Alajos restaurált szoborcsoportjának fõalakját emelik daruval a helyére a Múzeumkertben 2018. január 31-én. A restaurálást Somoskõn, a Három Szobrász Kft. mûhelyében végezték. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Máthé Zoltán

A szoborcsoport és talapzata restaurálására most a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében kerülhetett sor, a Forgax Kft. részletes szakmai terve alapján – mondta el a bronzszobrok visszahelyezését megelőzően a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója.

Varga Benedek hangsúlyozta, hogy a múzeum kertjében, az épület főlépcsője előtt központi helyet foglal el a költőnek emléket állító, monumentális kompozíció, amelyet 1893-ban avattak fel. A háromalakos szoborcsoportot Stróbl Alajos mintázta meg, a haraszti mészkőből felépülő, többlépcsős talapzatot pedig Schickedanz Albert tervezte.

Az emlékmű közepén kimagasló Arany János alakját Toldi Miklós és szerelme, Rozgonyi Piroska, illetve lent középen egy lanton álló, kiterjesztett szárnyú turulmadár övezi. Toldi mellett megjelenik bronzból megformázott pajzsa, kardja és sisakja is.

A szobrok felületét eltérő keménységű és árnyalatú rétegek borították, emiatt az alakok vesztettek plasztikusságukból. A restaurálás tervezése előtt fel kellett tárni, hogy a bronzfelület mennyire károsodott, illetve mennyire van veszélyben – közölte az MNM.

A miskolci Anyagtudomány Kft. vizsgálatai egyértelműen kimutatták, hogy – a madárürüléket tartalmazó szennyeződésen kívül – a szobrokra káros réteg nincs jelen.

A tisztítás célja olyan eljárás alkalmazása volt, amely megőrizte a szobrok felületén 125 év alatt természetes módon kialakult patinát.

A restaurálást Somoskőn, a Három Szobrász Kft. műhelyében végezték 2017 szeptemberétől mostanáig többféle mechanikus tisztítási módszerrel. A megtisztított felületet réz-nitrát oldattal egységesre patinázták.

Azért, hogy a harmonikus megjelenés minél tartósabb legyen, a restaurátorok a bronztárgyak védelmére kifejlesztett, inhibitorral és UV stabilizátorral kevert akrilgyantát választottak védőrétegként. Legkülső plusz bevonatként mikrokristályos viasz került a felületre, amelynek időszakonkénti megújításával még tartósabbá tehető a konzerválás – közölte a múzeum.

A szobrok visszahelyezése előtt Varga Benedek egy időkapszulát helyezett el a Toldi Miklóst ábrázoló szoboralakban a következő nemzedékek számára.

A rozsdamentes acélhenger tartalmazza a restaurálási dokumentumokat; a szobor konzerválásáról és a Múzeumkert rekonstrukciójáról a legrészletesebben szóló újságcikkeket; a Honismeret folyóirat Arany János-emlékévvel foglalkozó számát; egy puzzle-t, amelyből a Toldi Miklós szoboralak rakható ki; az Arany-emlékév reliktumait, valamint a Magyar Nemzeti Bank Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából készített emlékérméit. Varga Benedek az időkapszulába személyes üzenetét is elhelyezte.

Borítókép: Arany János szobrát, Stróbl Alajos restaurált szoborcsoportjának főalakját emelik daruval a helyére a Múzeumkertben 2018. január 31-én

MTI Fotó / Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!