A világhír kapujában

2017.12.18. 10:44

Átadták a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny díjait

A zsűri az első díjat a szardíniai születésű Leonardo Sini karmesternek ítélte, a második helyezett az osztrák-szerb Azis Sadikovic, a harmadik pedig az izraeli-amerikai Nimrod David Pfeffer lett. A közönségdíjat a magyar Dobszay Péter vehette át a decemberi 15-i döntőt követő másnapi díjátadón.

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét” – idézte Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Kodály Zoltán szavait a pécsi Kodály Központban megrendezett gálán, hangsúlyozva a verseny értékközvetítő misszióját.

A díjátadón a verseny védnöke, Lady Valerie Solti, a megméretés nevét adó sokszoros Grammy-díjas karmester, zongoraművész és zeneigazgató Solti György özvegye videóüzenetében kiemelte: Solti György nagy álma teljesült ezzel a versennyel, mert mindig is szerette volna segíteni a fiatal, pályakezdő zenészeket, elsősorban a karmestereket. Solti György dedikált karmesterpálcáját erre az alkalomra ajánlotta fel özvegye a győztesnek. Az eszközt Leonardo Sini vehette át. A szintén világklasszis Ferencsik János dirigensi pálcája a magyar Cser Ádámé lett.

Hallgasson bele, nézze meg, miként dirigálja Leonardo Sini például Rossini Sevillai borbélyának nyitányát:

A három első helyezett pénzjutalomban is részesült, továbbá számos hazai és nemzetközi fellépési lehetőséget kapnak. Több mint ötven intézmény és alapítvány, köztük a MÜPA, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Miskolci Operafesztivál, a Pannon Filharmonikusok – Pécs, a Győri Filharmonikus Zenekar, de a Nagyváradi, a Székelyföldi és a Marosvásárhelyi Filharmonikus Zenekar is támogatásáról biztosította a helyezetteket.

A Filharmónia Magyarország által a pécsi Kodály Központban rendezett versenyt online felületeken több mint kétmillióan követték. Az elő- és a középdöntőkhöz, valamint a döntőhöz hasonlóan az M5 műsorára tűzi a december 16-i gálakoncertet is, amelyet december 30-án, szombaton este 20.50-től sugároz a kulturális csatorna.

Borítóképünkön Leonardo Sini Solti György karmesterpálcájával. Forrás: www.filharmonia.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!