hiszem, ha látom

2017.09.21. 19:13

Máté Bence kiállításával nyílik a World Press Photo

A természetábrázolás kategóriában harmadik helyezett magyar alkotó kamaratárlatával együtt várja a látogatókat az idei kiállítás a Néprajzi Múzeumban.

Révész Tamás, a kiállítás magyarországi szervezője rámutatott, hogy minden évben változik a zsűri és ezzel a bírálói megközelítés is, de a 80 ezer beérkezett fotón és a másfélszáz kiállított képen látható világ egyik évről a másikra nem változik meg, így nincs mit csodálkozni azon, hogy ez a kiállítás főképp a konfliktusokról szól.

Kiemelte: gyakran övezi vita a fődíjas képet, az idén azért kapott számtalan bírálatot az ankarai orosz nagykövet tavaly decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele, mert „lényegében egy gyilkost emel az ismertség piedesztáljára”, hiszen a pisztollyal kezében áldozatának holtteste felett álló merénylő „a gyűlölet arca”.

Ennek kapcsán Révész Tamás megjegyezte, megesik, hogy „vannak nagyon durva reakciók”, például amikor az 1956-os magyarországi forradalmat ábrázoló képek nem kerültek a győztesek közé, többen bojkottálták a pályázatot.

Szólt arról is, hogy téves az a feltevés, hogy mire a tablókra kerülnek, a tavalyi év fotótermésének javát már látta a közönség; egy felmérés adatai ugyanis azt mutatják, hogy a képek kétharmada teljesen ismeretlen annak a mintegy négymillió embernek a számára, akik a világ körülbelül száz nagyvárosának valamelyikében megnézik a tárlatot.

Hozzátette: az idei kiállítás kapcsán „egészen különös együttműködésre” léptek a Radnóti Színházzal, hiszen a társulat több tagja a kiállított képekről eszükbe jutó szereprészleteket mond el, ez pedig a tárlat mellett, egy kivetítőn lesz látható.

Erik Jager, a pályázatot szervező alapítvány igazgatója azt emelte ki, hogy a World Press Photo képeit nézve „hihetünk annak, amit látunk”, hangsúlyozva, hogy a világ megmutatása fontos eleme a szólás és a tájékozódás szabadságának.

Az előző év eseményeit bemutató képek nagyon fontos történeteket mesélnek el, még ha sokszor nehéz is végignézni a felvételeket – szögezte le Erik Jager.

A World Press Photo idei tárlatát és Máté Bence Láthatatlanul című, 36 természetfotót felvonultató kísérő kiállítását október 23-ig nézheti meg a közönség a Néprajzi Múzeumban.

Borítókép: Érdeklődők a World Press Photo kiállítás megnyitóján a Néprajzi Múzeumban.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!