Alkotónap

2022.07.13. 16:23

Videó: közösen festették a tulipános ládát a szőnyiek

Alkotónapokat rendeztek a Szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban. Az eseményről Nyikus Annától, az intézmény vezetőjétől kaptuk tájékoztatást.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: Kemma.hu

A szőnyi kultúrház több népművészeti rendezvénynek is otthont ad. Például a népművészet hetének is, így a Szőnyi Kulturális Egyesület és a megyei népművészeti egyesület ide szervezte közös alkotónapját.

Nyikus Anna arról beszélt, ez az első több napos rendezvény, amelyre tagokat vártak közös alkotásra. Fő témájuk ezúttal a komáromi láda volt. Egyrészt egy új láda festését kezdték el. A Csoóri Sándor Alap jóvoltából kisebb és nagyobb ládák készültek el. Egy nagyobb kelengyésláda festésének fogtak neki. Legát István már korábban felajánlott számukra egy régi komáromi ládát, amelynek felújításával ugyancsak foglalkoztak. A munkájukat két bútorfestő mester is segítette, akiktől korábban is tanultak a bútorfestő projekt keretében.

Az alkotóknak persze nem volt kötelező ládát festeni, többen a saját munkájukat hozták magukkal, nemezeltek, csipkét vertek, hímeztek, foltvarrtak.

A lényeg az volt, hogy együtt legyünk, beszélgessünk. Jó végre újra közösségben lenni, ilyenkor előkerülnek a finom házi sütik, vígan vagyunk.

– mondta Nyikus Anna. 

A jóízű együtt alkotás egy délutánján nyitott műhelybe is várták az érdeklődőket, ahová sokan érkeztek. A Felvidékről, Galántáról jöttek például fiatalok, akik érdeklődtek a bútorfestés iránt. Szeretnék, ha odaát is szerveződne egy tanfolyam, amelynek keretében tanulhatnak. Ebben kérték az egyesület segítségét, mert nekik több szervezettel is van ott kapcsolatuk. Érkeztek vendégek Tatáról, a környező településekről, de Komáromból is.

Értéktár - A megyei értéktárban csaknem 200 érték található. Legutóbb a komáromi láda is bekerült közéjük. A láda múltja az 1400-as évekre vezethető vissza, a komáromi asztalosok terméke egykor messze földön ismert volt. A megyei népművészeti egyesület Kutatás-Tanulás-Tanítás projektje is a komáromi ládát jelölte meg témájaként. Ennek során egyre nyilvánvalóbbá vált a komáromi asztalosok, ládák szerepe a Kárpát-medencei bútorfestés, bútorasztalosság körében. Számtalan jel utal a különféle tájegységeknél a komáromi motívumokra, sok helyen található eredeti komáromi láda is.

A nyitott műhelyre kíváncsiak egy ládakiállítást is megtekinthettek. Itt régi és innovált ládákat lehetett megtekinteni, utóbbiakat Nyikus Anna készítette. A ládakészítés technológiájába is be lehetett tekinteni, valamint kérdéseket is bátran fel lehetett tenni.

A komáromi láda régen kelengyeláda volt, a menyasszony stafírungját tartották benne. Később tárolásra, költözéshez, utazáshoz is használták, az értékeket is ebbe tették. Van ugyanis egy titkos fiókja is, ahová fontos iratokat is el lehetett helyezni. A ládák zárhatóak voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!