Hatalmas küzdelem

2022.05.11. 11:50

Az orvosszakértő horrorisztikus részleteket árult el a csepeli mentős balesetről

Eddig még nem hallott nézőpontból, az egészségügyben dolgozók oldaláról fejtette ki dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a véleményét a történtekről.

Mentőautó ütközött személygépkocsival szombat éjjel a csepeli Széchenyi utca és a Kassák utca kereszteződésében. Az autóban egy család és a kamasz fiú barátja utazott. A volánnál ülő apa szörnyethalt a balesetben. Az öt hónapos kisbabához tartó mentőautó a négyfős személyzetével felborult, és nem érkezett meg a címre. Az 5 hónapos csecsemő, akihez már nem ért oda a mentő, szintén életét vesztette - írja a Metropol.

Kiderült, hogy a baleset okai között a legnagyobb probléma az volt, hogy a mentősök nem láthatták a STOP táblát, ugyanis az egyiket egy fa takarta, a másikat pedig valami gazember elfordította, így gyanútlanul hajtottak be a kereszteződésbe. 

A korábbi kevés információ után, most dr. Kunetz Zsombor MBA fokozatú orvos, és egészségügyi szakértő, aki maga is évtizedek óta foglalkozik mentéssel, árult el részleteket a mentősök oldaláról. 
„A csepeli mentős baleset margójára. 

A mentőerőket eredetileg egy öt hónapos életveszélyben levő csecsemőhöz riasztották. Három mentőegységet küldtek párhuzamosan a megmentésére, a legközelebbi mentőtiszttel rendelkező csepeli esetkocsit, a távolabbról induló Koraszülött mentőt, és a szintén távolabbról induló Gyermekmentőt. 

A mentőtiszttel rendelkező mentőegység, a csecsemőt életjelenségek nélkül találta és azonnal megkezdte a csecsemő kiterjesztett újraélesztését. Mindeközben bekövetkezett a másik tragédia, a Koraszülöttmentő balesete egy másik autóval. Sajnos, ebben a balesetben a mentőautóval ütköző autót vezető apuka elhunyt, míg másik három sérültet az anyukát, és két tinédzser gyermeket súlyos-életveszélyes sérülésekkel vittek később kórházba. Az eredetileg szintén a csecsemőhöz riasztott és odatartó Gyermekmentő pedig, ebbe a balesetbe futott bele, és kezdte meg az azonnali ellátást a szakma szabályainak megfelelően. Miközben a Gyerekmentők és a felborult mentőautóból kiszabadult Koraszülöttmentők dolgozói a balesetben az életveszélyesen megsérültek ellátását végezték, addig a csepeli esetkocsi a csecsemő életét próbálta megmenteni” – árulta el a megrázó részleteket dr. Kunetz Zsombor, aki rámutatott, hogy a Gyerekmentők nem mehettek tovább a helyszínről, amíg nem váltja valaki őket, valamint az általuk használt életmentő eszközök összeszedése és rendezése is időigényes.

Mentőautó és személygépkocsi ütközött Csepelen, egy ember meghalt
Forrás: Mihádák Zoltán / MTI / Mihádák Zoltán

Ezért döntöttek úgy az első mentőautóban, hogy a csecsemő újraélesztését folytatva, a baleset helyszínére vitték a kisgyermeket, hogy ott a gyermekellátáshoz legmagasabb szinten értők láthassák el. Eközben a baleset helyszínére érkezett egy újabb mentőegység, így átvehették a Gyermekmentők a küzdelmet a csecsemő életéért. Azonban minden erőfeszítésük ellenére, az öt hónapos baba elhunyt.

Az egészségügyi szakértő kifejtette, hogy a mentősök részéről a lehető legjobb döntést hozták akkor, amikor így próbálták meg kezelni a kritikus helyzetet.
„Mindamellett, hogy ez egy igen tragikus történet, mégis rámutat arra, hogy amennyiben megfelelő döntési kompetenciával, és képességgel rendelkező egyének kerülnek olyan helyzetbe, amely a megszokottól eltérő megoldást követel, akkor összehangoltan és jól is működhet egy rendszer. Ugyanis mentéstechnikai szemszögből kifejezetten okos és logikus döntés volt az esetkocsit a folyamatos újraélesztés fenntartása mellett a baleseti kárhelyre irányítani, hogy a csecsemő ellátása ott folytatódhasson. Ezzel legalább az esélyt tudták megadni a mentődolgozók a csecsemőnek, azt az esélyt, amely hiányát oly sok posztomban leírtam már. Sajnos ettől a tragédia az még tragédia marad. Őszinte részvétem a hozzátartozóknak, és mielőbbi teljes felépülést kívánok a sérülteknek” – fejtette ki gondolatait dr. Kunetz Zsombor.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!