Időjárás

2022.07.29. 15:30

Hidegfront vonul át az országon szombaton

Címkék#időjárás

Az intenzív zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt országszerte figyelmeztetéseket is kiadott szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, helyenként – nagyobb eséllyel a délkeleti, illetve az északi megyékben – zápor, zivatar is kialakulhat. Éjszaka északnyugat felől hidegfront érkezik, amely az ország nagyobb részére hoz számottevő mennyiségű csapadékot. Késő estétől erősen megnövekszik a felhőzet, és több hullámban számíthatunk záporra, zivatarra, majd egyre inkább esőre. A zivatarokat intenzív csapadék, illetve jégeső is kísérheti.

Szombaton a késő délutáni, esti órákra a csapadéktevékenység a keleti országrészre szorul vissza, a Dunántúl nagy részén pedig felszakad a felhőzet, és legfeljebb elvétve lehet kisebb zápor, esetleg zivatar. 

A szél pénteken csak zivatarok környezetében erősödhet meg. Késő estétől egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél, megélénkül, helyenként meg is erősödik, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 22 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton jobbára 23 és 33 fok között alakul, kelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. A keleti határvidéken 34, 35 fok sem zárható ki.

Zivatatok, viharos szél, felhőszakadás: figyelmeztetéseket is kiadott a meteorológiai szolgálat

Az OMSZ a zivatarveszély miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Emellett öt nyugati megye - Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy - kivételével az egész országra a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Mint kiemelték: szombaton a hajnali, reggeli óráktól nyugat felől kiterjedtebb csapadék várható, zivatarokkal, illetve helyenként 

leginkább a Dunántúl északkeleti részén, a középső országrészben, Nógrád, Heves térségében intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak, melyekhez elsősorban felhőszakadás társulhat.

Napközben a front előterében több helyen kialakuló hevesebb zivatarok súlypontja várhatóan eleinte inkább a középső tájakra, a Duna-Tisza közére esik, majd késő délutánra, estére inkább az Alföld keleti felére és északkeletre helyeződik át. A zivatarokhoz 60-80, néhol 90 kilométer/óra feletti viharos szélroham, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt 20-50 milliméternyi csapadék) és (néhol nagyobb jégdarabokkal) jégeső társulhat.

Kitértek arra is, hogy az érkező hidegfront előtt a keleti országrészben még 25-26 Celsius-fok feletti középhőmérséklet várható, de délután, este az intenzív csapadékgócoknak köszönhetően mérséklődik a meleg. Így Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére még a hőség miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!