További növekedés várható

2018.03.14. 11:56

A kapacitáskorlát nem fékezte az építőipart

Az építőipar egyelőre még nem ütközött kapacitáskorlátba, amiben szerepet játszhatott a külföldön dolgozó szakmunkások visszaáramlása és a közfoglalkoztatottak belépése az elsődleges munkaerőpiacra is - erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt a januári építőipari adatokat kommentálva az M1 csatornán szerdán.

Varga Mihály kiemelte: januárban 19 ezerrel csökkent a külföldi munkavállalók száma az egy évvel korábbihoz képest. A 10 százalékos reálkereset-növekedésnek köszönhetően sokaknak megéri visszatérni az országba – tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter arra is kitért, hogy a szakemberhiány okozta korlátok felszámolása érdekében az építőipari cégek kapacitásbővítő technológiákra pályázhattak. A beadott pályázatok elbírálása folyamatban van – mondta.

A tárcavezető bízik abban, hogy a januári 43,2 százalékos építőipari termelési növekedés után van még tér további növekedésre az ágazatban, és az építőipar még erőteljesebben képes lesz hozzájárulni a gazdasági növekedéshez.

Ami az ipari termelési adatokat illeti, Varga Mihály jelezte, hogy a járműiparhoz kapcsolódó gumiipar és fémipar mellett új ágazatok is jól teljesítettek, így például a gyógyszeripar, a faipar és az élelmiszeripar is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!