Pénzügyek praktikusan

2018.06.24. 10:19

Egy hét múlva élesben indul az online számlázás

A július 1-jén induló rendszer tehermentesíti a vállalkozásokat és növeli az államkassza bevételét is.

A számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé az adóhatóság számára – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) vasárnap.

Az online számla tesztfelületére június 22-ig több mint kétmillió számla érkezett. A közlemény szerint beérkezett adatokból már most kiolvasható, hogy

javult az adómorál, a jogkövetési hajlandóság.

A tesztfelületre érkező számlák mellett a június 18-án megnyitott regisztrációs felületen már 55 ezer felhasználó regisztrált.

A számlázó programot használó vállalkozóknak ellenőrizniük kell, hogy az általuk használt program képes lesz-e július 1-jétől az online adattovábbításra. Ezen túl csak egy technikai jellegű lépés van hátra:

a kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálni kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online számla felületén annak a vállalkozónak, aki akár számlázó programmal, akár számlatömbből belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki.

A regisztrációt az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig kell elvégezni, vagyis július 1-je után is lehet. A tárca közleménye szerint a regisztráció pillanatok alatt elvégezhető, érdemes a jövő héten sort keríteni erre.

A NAV szakértői, informatikai, illetve technikai segítséget is nyújt, illetve kifejlesztett egy ingyenesen használható, speciális és egyre bővülő szolgáltatásokat nyújtó online-számla programot.

Mivel a kézi számlák adatait is továbbítani kell, célszerű az érintetteknek megfontolni az átállást a számlatömbökről az adóhivatal ingyenes számlázó programjának használatára

- hangsúlyozta a PM.

Az online számlázás bevezetése nemcsak a költségvetési bevételek növelésében, hanem a bürokrácia csökkentésében is jelentős előrelépést jelent. A számla kiállítójánál ugyanis kiváltja a belföldi összesítő jelentést, sőt a vállalkozások adatszolgáltatással érintett számlái is lekérdezhetőek lesznek. Az online számlázás megteremti az áfabevallások adóhivatali kiajánlásának jövőbeni lehetőségét is – áll a közleményben.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: 123rf.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!