Fontos kérdések

2023.04.11. 08:46

A magyar energiaellátás biztonságához szükséges együttműködésről tárgyal Szijjártó Péter Moszkvában

Megszülettek azok a megállapodások Oroszországgal, amelyek biztosítják Magyarország zavartalan és folyamatos földgáz- és kőolajellátását.

Szijjártó Péter külügyminiszter Alexander Novak miniszterelnök-helyettessel tárgyal Moszkvában

Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Fotó: MARTON_KIRALY

A hátunk mögött hagyott telet Európa az extrém enyheség miatt energiaellátás szempontjából megúszta. A Nemzetközi Energiaügynökség figyelmeztetése azonban egyértelmű: az újrainduló kínai gazdaság radikálisan megnövekedő energiaigénye és az európai energiainfrastruktúra fejlesztésének rendkívül lassú üteme miatt az igazi nehézséget a soron következő tél fogja jelenteni – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter.

A külügyminiszter hozzátette: Magyarország energiaellátásának biztonságához a gázszállítások, a kőolajszállítások és a nukleárisfűtőanyag-szállítások zavartalanságára van szükség. Ezen három feltétel teljesüléséhez pedig a magyar–orosz energetikai együttműködés zavartalansága szükséges. Ez nem politikai ízlés, hanem fizika kérdése.

Szijjártó Péter közölte, Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettessel súlyos kérdések szerepelnek ma napirenden: a hazánk földgázellátását biztosító Török Áramlat vezeték fizikai és műszaki biztonsága, a kőolajellátásunkat biztosító Barátság vezetéken történő tranzitszállítások fenntartása, valamint a nukleáris ipart fenyegető szankciók kivédése. 

A külügyminiszter Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával is tárgyal Moszkvában. Legújabb bejegyzésében Szijjártó Péter arról írt, hogy már Brüsszelben is belátták, hogy nincs energiabiztonság és nincs európai zöld átállás nukleáris energia nélkül. Hozzátette: mi Magyarországon jól tudjuk azt is, hogy a megfizethető és biztonságos energiához nélkülözhetetlen az atomerőmű. Nyomnunk kell, hogy Paks2 a mindenfajta nehézségek ellenére is minél előbb megépüljön, mert minél előbb megépülnek az új blokkok, annál előbb leszünk védettek a nemzetközi energiapiac teljesen eszement ármozgásaitól. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában