Jól fut a szekér

2023.03.30. 12:36

Erős évet zárt az MKB tavaly

Erős évet zárt az MKB Bank tavaly, a csoport korrigált adózás utáni eredménye elérte a 176,6 milliárd forintot 2022-ben, ami 48,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest – ismertette Krizsanovich Péter, az MKB és a Magyar Bankholding pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2021. január 16. Az MKB Bank egyik modern fióképülete a főváros XIV. kerületében a Thököly út 100-ban

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A csoport az intenzív átalakulási folyamat és a piaci bizonytalanságok közepette is növelni tudta az ügyfélállományait, bevételeit és jövedelmezőségét – emelte ki Krizsanovich Péter

Jelezte, hogy 73 milliárd forint extra kiadást jelentettek a bevezetett kormányzati intézkedések, az extraprofit adó és az összeolvadási költségek.

Az MKB Bank tavaly március 31-én egyesült a Budapest Bankkal, a Takarékbank az idén április 30-án csatlakozik. Ezt követően MBH Bank Nyrt. néven, egységes márkanévvel és arculattal működik tovább az egyesült MKB Bank és a Takarékbank. Az MKB Bank a Takarékbankkal együtt a Magyar Bankholding Csoport tagja.

Tavaly év végén az MKB csoport mérlegfőösszege 8,9 százalékos éves növekedést követően 10 614,4 milliárd forint volt. A bankcsoport bruttó hitelállománya egy év alatt 582,4 milliárd forinttal, 5011,1 milliárd forintra emelkedett. A lakossági ügyfélhitelállomány 10,9 százalékkal, a vállalati hitelállomány 19,3 százalékkal 2696,5 milliárd forintra nőtt egy év alatt.

Kitért arra, hogy az ügyfélállomány 13,2 százalékkal nőtt tavaly, ami a Sberbank ügyfelek átvételének hatását is tükrözi: 

35 ezer lakossági és háromezer vállalati ügyféllel bővült a bank ügyfélköre, a hitelállomány 5,1 százalékkal nőtt a tranzakcióval.

A csoport kumulált nettó kamateredménye 419,1 milliárd forint volt 2022-ben 218,5 milliárd forinttal nőtt, mely a növekvő ügyfélállománynak, a hozamkörnyezet kedvező alakulásának és a portfolióminőségnek köszönhetően 108,9 százalékos éves növekedést jelent. A kamatbevétel 739,0 milliárd forint volt, 181,5 százalékkal nőtt egy év alatt. A kamatbevétel éves növekedését mind az ügyfélhitel állomány mind az értékpapírállomány növekedése segítette.

A csoport múlt évi teljes átfogó számviteli eredménye 122,8 százalékkal több, 95,9 milliárd forint volt. A saját tőke 808,7 milliárd forintra nőtt a harmadik negyedév végi 755,3 milliárd forintról. A tőkemegfelelési mutató 19,7 százalékos volt, és 1,3 százalékponttal javult egy év alatt. – ismertette  az Magyar Bankholding pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.  

Ginzer Ildikó üzleti vezérigazgató-helyettes arról beszélt, hogy 

nőtt az MKB csoport betétállománya is 5,7 százalékkal, amely 2022 utolsó napján meghaladta a 6574,4 milliárd forintot – a vállalati betétállomány 6,9 százalékkal nőtt, míg a lakossági állomány szinten maradt.

Szabó Levente vezérigazgató-helyettes közölte, hogy 

az MKB aktívan részt vesz a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramban.

A bankcsoport továbbra is jelentős finanszírozási partnere a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásoknak, tavaly több mint 90 milliárd forinttal nőtt az agrár- és élelmiszeripari üzletágában kezelt hitelállomány, amely év végére mintegy 540 milliárd forintot tett ki. Közlése szerint a növekedés egyaránt érintette a kis-, közép-, nagyüzemi és az agribusiness és nagyvállalati élelmiszeripari ügyfélkört.

Finiséhez érkezett az MKB Bank és a Takarékbank fúziója – ezt érdemes tudni

Április 30-án zárul le az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében közel három éve tartó fúziós folyamat, aminek keretében a tagbankok, illetve május 1-jétől már az egységesen MBH Bank márkanév alatt működő bank április 27. és és május 2. között nem egybefüggő, teljes és részleges bankszünnapokat tartanak – olvasható a Magyar Bankholding szerdai közleményében. A bankszünnapokra az egyesülés miatt felmerülő technikai és informatikai átállások zavartalan lebonyolítása érdekében van szükség a tájékoztatás szerint, amely hangsúlyozza, hogy a bankcsoport folyamatosan frissülő tájékoztatást biztosít az ügyfeleket érintő legfontosabb tudnivalókról. Ezt az ügyfelek e-mailben, illetve elérhető a tagbankok elektronikus csatornáin és honlapján a napokban kapták meg – írja a VG.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában