Beruházás

2023.02.16. 17:48

Parragh László is elmondta a véleményét az akkumulátorgyárak ügyében

Miért ne lehetnénk egyszer mi a nyertesei a technológiai változásoknak? – tette fel a kérdést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A politika kereszttüzébe kerültek a magyarországi akkumulátorgyárak. A kormány több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy a debreceni beruházásnál is az az elvárás, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartása mellett valósuljon meg a fejlesztés. Ez az állami támogatás előfeltétele.

Ha egy gazdasági szempontból kiemelt beruházás bekerül a politikai erőtérbe, akkor onnantól kezdve könnyen háttérbe szorulhatnak a szakmai érvek. A legegyszerűbb ilyenkor az érzelmekre hatni, lehet népszavazást és tüntetéseket szervezni és a feszültséget szítani. A szakmai érveket azonban nem érdemes elhallgatni

– mondta a Világgazdaságnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Jelezte: vegyük figyelembe, hogy egy ilyen korszerű technika megjelenése nem csak az adott gyárat érinti.

Ez kedvezően hat a beszállítókra, a cégek technológiájára is. Járulékos haszon a munkamorál erősödése, a termelékenység növekedése is.

„Átalakul a képzés a reálgazdaság igényeinek megfelelően, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy ilyen beruházás élhetőbbé teszi a környezetet is” – magyarázta a szervezet vezetője.

A kamara elnöke szerint a jövő kulcskérdése az energia.

Magyarország relatíve stabil energiarendszert ajánl és biztosít, amelyet az atomenergia, a magas támogatások és Európa legalacsonyabb,  9 százalékos társasági adója is erősít. Az utóbbin nem változtat az sem, hogy az unió elfogadta a globális minimumadót, hiszen ez alól Magyarország felmentést kapott

– emlékeztetett a kamara vezetője.

Szerinte egy ország sem engedheti meg magának, hogy makrogazdasági szinten ne legyen jövőképe. Magyarországnak van egy erős kormánya, ami egyet jelent a politikai stabilitással, valamint ehhez társul egy kiemelt befektetői szándék. Vissza fog szorulni a fosszilis energia felhasználása, ez az irány már meg is jelent az autóiparban.

Ezt a kormány felismerte, a helyzet kihasználása pedig előnyt hoz az egész országnak. Ha ezekből a lehetőségekből nem kérünk, behozhatatlan hátrányt szenvedünk. Miért ne lehetnénk egyszer mi a nyertesei a technológiai változásoknak? A lehetőséget meg kell ragadni

– emelte ki.

Parragh László hozzátette: az akkumulátorgyárak nemzetgazdasági távlatok szempontjából is fejlődést jelentenek, nem véletlen, hogy több ország is tárt karokkal várja ezeket a beruházásokat.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában