Nemzetstratégiai jelentőségű

2023.01.31. 15:27

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása

A mai nappal pénzügyi értelemben is lezárult a tranzakció, amellyel a Magyar Állam és a 4iG Nyrt. közvetett tulajdonrészt szerzett a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-ben – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Járókelők haladnak el a Vodafone Group Plc., a világ legnagyobb távközlési szolgáltatója magyarországi leányvállalatának fővárosi Erzsébet körúti üzlete előtt 2023. január 14-én

Forrás: MTVA

Fotó: Bizományosi: Róka László

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében azt írta, hogy az akvizíció sikeres zárásával minden feltétel adott ahhoz, hogy a hazai távközlési szektorban egy olyan magyar tulajdonú, a piacon vezető szerepet betöltő vállalatcsoport jöjjön létre, amely képes a 21. századi digitális kihívásoknak is megfelelve megerősíteni Magyarország versenyképességét.

A tranzakció pénzügyi zárását követően a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. 51%-os, míg a Magyar Állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49%-os tulajdonrésszel rendelkezik Magyarország második legnagyobb hazai távközlési vállalatában. Ezzel sikeresen megvalósult a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása

 – írták.

A tranzakció hozzájárulhat a piaci verseny erősödéséhez és a szolgáltatási színvonal emelkedéséhez, számos előnyhöz juttatva az ügyfeleket. A most lezárult befektetéssel a Magyar Állam célja többségi hazai tulajdon kialakítása egy olyan nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságú ágazatban, mint a távközlési szektor – áll a minisztérium közleményben.

A 4iG Nyrt. által az MTI-nek kedden eljutatott közlemény szerint az akvizícióval az új tulajdonosokhoz kerültek a Vodafone Magyarország mobilfrekvenciái, az aktív rádiós átviteli berendezései, az aktív antennák és kábelek, a kültéri kabinetek egy része, továbbá a felhordó és a tornyokat kiszolgáló optikai hálózata is.

Kiemelték, a tulajdonosváltás az ügyfeleket nem érinti. A Vodafone szolgáltatásait mind a lakossági, mind az üzleti ügyfelek a továbbiakban is változatlan formában vehetik igénybe.

A 4iG Csoport és a Vodafone Magyarország vezetékes és mobilkommunikációs portfóliójának egyesítésével létrejövő nemzeti vállalatcsoport a hazai piacon a mobil hang- és internetszolgáltatás területén a második, míg a vezetékes internetszolgáltatások területén és a televíziós műsorterjesztésben piacvezetővé vált. A csoport érdekeltségébe tartozó távközlési vállalatok Magyarországon 7,6 millió RGU-val (bevételt biztosító előfizetéssel) rendelkeznek - írták.

A tranzakcióval a 4iG csoport meghatározó szerephez juthat a magyar gazdaság digitális átalakításában, amely mellett a régióban is megerősítheti szerepét az infokommunikációs szolgáltatások területén - olvasható a 4iG Nyrt. közleményében.

A budapesti központtal működő, magyar többségi tulajdonosi hátterű 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió távközlési és informatikai piacának meghatározó cégcsoportja. A 4iG Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában