Közlekedés

2023.01.17. 10:05

Online e-matrica-lekérdező felületet indított a NÚSZ Zrt.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) elindította online e-matrica-lekérdező felületét, ahol egy adott járműre érvényes autópálya-matricákról lehet tájékozódni, ezzel a társaság újabb lépést tett az ügyintézési folyamatok digitalizálására – közölte a szolgáltató kedden az MTI-vel.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Kiemelték, az ügyfelek igényeihez igazítva, az új vállalati digitalizációs törekvéseket szem előtt tartva indították el a saját e-matrica-lekérdezőjüket, amely a NÚSZ szerint ebben a témában az egyetlen pontos és hivatalos tájékoztatást tartalmazó online felület Magyarországon.

A telefonos ügyfélszolgálatra érkező hívások közül minden ötödikben az adott járműre érvényes autópálya-matricáról érdeklődnek az ügyfelek, tavaly nagyjából 25 ezer alkalommal kérdeztek rá az e-matricára és az érvényességre – írták a közleményben.

Részletezték, hogy az e-matrica-lekérdező a társaság megújult nemzetiutdij.hu oldalán érhető el, segítségével bárki megnézheti, hogy egy adott gépjármű a lekérdezés időpillanatában rendelkezik-e érvényes autópálya-matricával.

Az adatok lehívása a NÚSZ Zrt. saját adatbázisából történik, amely teljes körű információt tartalmaz a hazai díjköteles utakra történt matricavásárlásokról. A lekérdezés eredménye nem függ a vásárlás módjától, helyétől, azaz mindegy, hogy a vignettát a NÚSZ Zrt.-nél vagy a társaság viszonteladó partnerein keresztül, benzinkúton, az interneten, esetleg SMS-ben vagy mobilapplikáción keresztül vették-e meg – hívták fel a figyelmet a közleményben.

Hangsúlyozták, az érvényes e-matricák lekérdezése egyszerű és gyors, nincs szükség hozzá előzetes regisztrációra, csak a jármű felségjelzését és rendszámát kell megadni a folyamat során. Az eredmény mindig a lekérdezés időpontjára vonatkozik, és az éppen aktuálisan érvényes e-matricák adatait tartalmazza, így a vignetta típusát, érvényességi idejét, valamint több megyei matrica esetén a megyék felsorolását.

A közleményben kitértek arra, amennyiben a rendszer nem talál az adatbázisban érvényes e-matricát, a felületről egy kattintással el lehet jutni a társaság értékesítési felületére, ahol az úthasználó meg tudja vásárolni a szükséges úthasználati jogosultságot.

Éves szinten mintegy 15 millió darab e-matricát vásárolnak a közlekedők körülbelül 6,5-7 millió járműre. Az autópálya-matricák legnagyobb részét személygépjárművekre (D1 díjkategória) veszik az úthasználók, nekik jelentheti a legnagyobb segítséget az újonnan induló e-matrica-lekérdező – ismertették a közleményben.

Az online felület bármikor használható, de különösen hasznos a díjköteles útra való felhajtás előtt, hiszen segítséget nyújt abban, hogy a közlekedők a hivatalos, pontos információ birtokában a szabályoknak megfelelően tudják használni a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakat – tájékoztatott a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában