Fejlesztés

2022.10.09. 17:10

Palkovics: Magyarország a világ élvonalába tartozik a high-tech gyártásban

A 2022-es Globális Innovációs Index szerint hazánk tavalyhoz képest három helyet javítva már az 5. a csúcstechnológiás termékek előállításában.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (k) a Globális Különleges Műveleti Erők (GSOF) Európa nemzetközi konferenciáján megtekinti a rendezvényhez kapcsolódó kiállítás magyar standját Budapesten, a Hungexpo H pavilonjában 2022. október 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Két nemzetközi innovációs rangsor szeptember végén megjelent idei kiadása a világ és Európa legjobbjai között értékeli a magyar teljesítményt a high-tech gyártásban és kivitelben. A 2022-es Globális Innovációs Index szerint Magyarország tavalyhoz képest három helyet javítva az ötödik a csúcstechnológiás termékek előállításában – emelte ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter, akit a tárca az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében idézett.

Azt írták: a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) évente teszi közzé az idén 132 gazdaság innovációs teljesítményét összemérő Globális Innovációs Indexet. Az összesített nemzetközi rangsorban 34. Magyarország a hét vizsgált tématerület közül a tudományos és technológiai eredményekben áll a legmagasabb, 23. helyen. A high-tech gyártás összes termeléshez viszonyított részaránya ötödik helyezést ér a világméretű összevetésben. Magyarország top 10-es a többi között a termelés és kivitel komplexitását, a csúcstechnológiás exporthányadot értékelő kategóriákban is – közölték.

A Technológiai és Ipari Minisztérium tájékoztatása szerint szintén a közelmúltban jelent meg az Európai Bizottság gondozásában készülő Európai Innovációs Eredménytábla 2022-es kiadása. Az idei összegzés már „a feltörekvő innovátorok” csoportjának élére rangsorolja Magyarországot. Erősségei közül a high-tech termékek kivitele éri a legelőkelőbb helyezést, Svájc és Szlovákia után a harmadikat. Az üzleti kutatás-fejlesztés állami támogatásában Magyarország a hetedik az uniós tagállamok közül.

Palkovics László a közlemény szerint kifejtette: a magyar kormány a gazdaság fenntartható növekedéséért, javuló versenyképességéért az elmúlt években iparpolitikai, technológiai fordulatba kezdett. Amellett kötelezte el magát, hogy a tudásalapú, jövőorientált szektorokban erősíti az ipari teljesítményt, lehetőség szerint minél több hazai hozzáadott értékkel – tette hozzá.

A miniszter azt mondta: Technológiai és Ipari Minisztérium víziója szerint 2030-ra Magyarország az akkumulátorok gyártásában Németország mellett, az autonóm járművek fejlesztésében pedig egyedül európai központtá válik. Széles körű szakmai összefogásokkal keresik a kitörési pontokat például az 5G, a mesterséges intelligenciánál, a dróntechnológiában és a hidrogéngazdaságban. Azon dolgoznak, hogy egyre több magyar ötlet hasznosuljon a legfejlettebb technológiákat alkalmazó, exportképes termékekben és szolgáltatásokban, a jelek szerint sikerrel – közölte Palkovics László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában