Támogatási program

2022.10.30. 19:09

A Szilícium-völgy modellje a magyar cégeken is segítene a szakember szerint

A Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója, Jobbágy Dénes szerint mindenki olyan cégbe fektet szívesen, ott akar dolgozni, ahol biztosítottak a feltételek, hogy a vállalat hosszú távon is sikeres legyen. A pénzügyi szakember azt szeretné lemásolni, ami annak idején lehetővé tette a Szilícium-völgy felemelkedését Amerikában, miközben vállalatvezető társait arra figyelmezteti, hogy óriási a felelősségük abban, hogy miképp tudjuk túlélni ezt a mostani, mélyülő válságot.

Forrás: Shutterstock

Mint Jobbágy Dénes a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta,  "ahhoz, hogy egy cég minőségi munkaerőt és tőkét tudjon magához vonzani, alapvető tényező a biztos piaci helyzet és jövedelemtermelő képesség. Egy veszteséges, egyik napról a másikra tengődőben ugyanolyan rossz dolgozni, mint tulajdonosnak lenni. A dinamikus fejlődéshez elengedhetetlen a vállalat által megtermelt hozzáadott érték. Ez biztosítja, hogy van pénz bérekre, és – legalábbis idővel – lesz profit osztalékra" - magyarázta a szakember.  

"A megoldás tehát a társaság vezetésének és üzleti modelljének hatékonysága. Kis ország lévén az exportpiac – különösen manapság – kiemelt fontosságú"

 – mondta a VG-nek adott interjújában Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója.

Mint mondta, a Széchenyi Alapok célja, hogy tőkét biztosítson az arra alkalmas hazai kötődésű vállalatok számára. A vállalatok fejlesztésén keresztül garantálható ugyanis a magyar gazdaság fejlődése és stabilitása. Jobbágy szerint fontos, hogy a lehető legszélesebb körnek biztosítanak finanszírozást: a nagy hozzáadott értékű vállalkozásoknak, hagyományos iparágú, de akár diszruptív kkv-knek, pénzintézeteknek és nagyvállalatoknak, vagy érettebb életfázisú startupoknak is. Emellett, mint mondta, segíteni próbálják a korai startupokat is, inkubátorokon és akcelerátorokon keresztül. Kiemelte: a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából kiemelt fontosságú a még tavaly indult együttműködésük az Óbudai Egyetemmel az ott létrejövő szellemi alkotások üzleti hasznosítása érdekében.

Azt szeretnénk lemásolni, ami annak idején lehetővé tette a Szilícium-völgy felemelkedését Amerikában

 – jelentette ki Jobbágy Dénes.

A teljes interjút itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában