NAV

2022.08.31. 17:00

Ne felejtse el a katával kapcsolatos teendőket

Szeptember elsején indul az új kata-időszámítás. Érdemes észben tartani a határidőket és a legfontosabb tennivalókat.

Az Országgyűlés a nyáron úgy határozott, hogy a tömegessé váló visszaélések miatt átalakítja a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis a kata szabályait. A változtatás nyomán augusztus 31-én automatikusan megszűnik minden érintett katatagsága – írja a VG

Egyéni vállalkozók

Az új katát olyan főfoglalkozású, a nyilvántartásban is szereplő egyéni vállalkozók választhatják, akik kizárólag magánszemélynek számláznak. 

Az érintetteknek be kell jelenteniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) szeptember 25-éig ha az új kata szerinti adózást választják.

 Amennyiben az érintett megfelel az adónem új feltételeinek, akkor a NAV szemptember elsejétől az új katások közé sorolja, ha azonban nem felel meg, akkor elutasítja a bejelentkezést, amelyről határozatot is küld.

Pensive,Attractive,Young,Entrepreneur,Looking,Through,Paperwork,While,Sitting,At
Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

Az új rendszerből kieső vállalkozók az átalányadózásra is áttérhetnek. Az erről szóló döntést október 31-ig szükséges bejelentenie, így átalányadózásának kezdete szeptember elseje lesz. Aki viszont nem nyilatkozik az átalányadózás választásáról, annak holnaptól a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint kell adóznia.

Az eligazodást mindenképpen segítheti a NAV honlapján megtalálható vállalkozói kalkulátor.

Társaságok

Az új adózási formát nem választhatják cégek, így az egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság, valamint az ügyvédi iroda ezentúl nem katázhat. Ezek a vállalkozások eldönthetik, hogy a kisvállalati adót, azaz a kivát, vagy a társasági adót választják. A kivát választóknak sietniük kell, a nyilatkozatot ugyanis augusztus utolsó napján be kell nyújtani a NAV-hoz arról, hogy a vállalkozás szeptember elsejétől ezt az adózási formát választja. Ha a cég nem nyilatkozik, automatikusan a társasági adó szabályai alá kerül, erről nem kell bejelentést tennie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában