Felmérés

2022.07.21. 12:00

Századvég: a háború továbbra is rányomja bélyegét a konjunktúraérzetre

A konjunktúraérzet javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, továbbá ha az energiapiacokon megszűnik a bizonytalanság és alacsonyabb árak alakulnak ki.

A Századvég Konjunktúrakutató júliusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt romlott: a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán értelmezett lakossági index mínusz 14,7-ről mínusz 16,8-ra, a vállalati mutató értéke pedig mínusz 14,0-ről mínusz 19,0-re csökkent.

A felmérés eredményeit ismertető csütörtöki közleményében a Századvég kiemelte: a mutatók visszaesését továbbra is az orosz–ukrán háború és a gazdasági szankciók keltette bizonytalanság és a deviza-, pénz-, kötvény- és árupiacokon tapasztalható nagyobb volatilitás okozza. A konjunktúraérzet javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, továbbá ha az energiapiacokon megszűnik a bizonytalanság és alacsonyabb árak alakulnak ki.

A lakossági konjunktúraindex alindexei közül kettő visszaesett és kettő javult az előző havi értékhez képest. A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése, amelynek értéke az előző havi +4,4-ről +2,9-re mérséklődött ugyan, de a pozitív tartományban maradt. Legkedvezőtlenebb a háztartások megítélése az inflációs folyamatokat tekintve, ennek alindexe ugyanakkor kis mértékben, -83,6-ről -82,5-re javult. A gazdasági környezet megítélése az előző havi -21,6 pontos értékről -26,5-re romlott, míg az anyagi helyzeté -13,3 után -14,8 lett – közölték.

Az elemzés szerint a lakosság borúlátóbbnak értékeli a gazdasági helyzet elmúlt egyéves alakulását. A jelentős romlást érzékelők aránya ugyanis az előző havi 36,0 százalékról 39,1 százalékra, míg kismértékű javulást 15,5 százalék (júniusban 17,4 százalék), jelentős javulást pedig 6,3 százalék (az előző hónapban pedig 6,4 százalék) várt.

Romlott a háztartások megítélése a saját megtakarítási helyzetük következő egy éves alakulását illetően, amit továbbra is magas inflációs kilátások okoznak. Míg júniusban 17,8 százalék mondta, hogy sokkal kevesebbet takarít meg a következő egy évben, mint eddig, júliusra ez az arány 25,0 százalékra emelkedett. Változatlan megtakarítást az előző havihoz (39,7 százalék) képest közel 5 százalékponttal kevesebben 34,8 százalék prognosztizált.

A vállalati felmérésben mind a négy alindex értéke kedvezőtlenebbé vált az előző hónaphoz képest. A gazdasági környezet mutatója az előző havi -28,8-ról -37,4-re, az iparági környezeté -8,9-ről -18,5-re, a termelési környezeté -9,0-ről -12,2-re, míg az üzleti környezeté -19,8-ről -24,4-re romlott.

A Századvég kitért arra is, hogy a vállalatoknál a következő egy év gazdasági helyzetének megítélésében történt jelentős negatív irányú változás, mivel jelentős romlást a júniusi 27,9 százalék helyett 37,0 százalék, kismértékű romlást közel ugyanannyian 35,2 százalék helyett 34,0 százalék vetítettek előre. A kismértékű javulást várók aránya 13,5 százalékról 11,0 százalékra, a jelentős javulást becsülők aránya pedig 2,4 százalékról 2,0 százalékra mérséklődött.

Enyhe javulás tapasztalható ugyanakkor a vállalkozások fejlesztésekhez szükséges forrásainak előteremtésénél. A vállalatok 17,2 százaléka helyett 18,0 százalékának egyáltalán nem jelent nehézséget, 24,3 százalék helyett 25,0 százaléknak inkább nem jelent nehézséget a fejlesztéshez szükséges források megszerzése – közölte a Századvég.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában