Csúcson a foglalkoztatás

2022.07.28. 11:42

Rekord alacsony a munkanélküliség Magyarországon

A rendszerváltás óta nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak száma Magyarországon, júniusban 4 millió 740 ezren dolgoztak, ami az előző évhez képest közel 50 ezres növekedést jelent – mondta csütörtökön Kutnyánszky Zsolt.

Az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár a Technológiai és Ipari Minisztérium MTI-nek küldött közleményében kiemelte,

karnyújtásnyira került a teljes foglalkoztatás hazánkban, a munkanélküliségi ráta 3,2 százalékra mérséklődött, aminél alacsonyabbat még nem mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az elmúlt három évtizedben.

A koronavírus-járvány elmúlt hullámait, illetve az orosz–ukrán háború kihívásait mindezidáig jól vészelte át a munkaerőpiac, amelyet támogattak a kormány munkahelyek megőrzését, valamint újak létrehozását ösztönző intézkedései is. A hazai elsődleges munkaerőpiacon változatlanul rekord magas, 4,5 millió főt meghaladó a munkában állók száma. Az elmúlt három hónap átlagában a munkában állók száma 4 millió 693 ezer főt tett ki, ami az év ezen időszakában 2010 óta az eddigi legmagasabb létszám. A 15-64 éves népesség foglalkoztatási rátája 74,3 százalékra javult, ami a rendszerváltozás óta mért eddigi legmagasabb érték. A növekedés üteme az egy évvel korábbi szinthez képest 1,5 százalékpontot, a 2010-es kormányváltáshoz viszonyítva pedig 18,1 százalék százalékpontot tett ki.

Kitért arra is, hogy

nemzetközi összevetésben a munkanélküliségi ráta továbbra is az egyik legalacsonyabb az EU-ban, májusban a hatodik helyen álltunk ebben a tekintetben.

A regisztrált álláskeresők száma is fokozatosan mérséklődik, a júliusi 231 ezres létszám az elmúlt három évtized második legalacsonyabb értéke.

Kutnyánszky Zsolt sikerként értékelte, hogy

míg 2010 előtt a fiatalok munkanélküliségi rátája a 30 százalékhoz közelített, addig ez mára éppen a harmadára, 10 százalékra esett vissza, a számuk az egy évvel korábbi szinthez képest 12 ezer fővel mérséklődött. A kormány a 25 év alattiak adókedvezményével sikeresen ösztönözte a munkába állásukat, ami a foglalkoztathatóság szempontjából érzékeny csoportnál nagy eredménynek számít. A korosztály foglalkoztatását a nyári diákmunka program is ösztönzi, amit a kormány közel három milliárd forinttal támogat, ennek keretében jelenleg már mintegy 22 ezer diák dolgozik.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában