Folyamatos gondoskodás

2022.07.02. 15:00

Agrárminisztérium: nincs szó eladásról, állami kézben maradnak az állami erdők

A magyar kormányzat, a magyar agrárium számít a magyar erdőkre, és számít az erdőket kezelő erdész szakemberekre - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a tárcavezető az Országos Erdészeti Egyesület 152. alkalommal megrendezett vándorgyűlésén a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Nagy István kiemelte, hogy az állami erdőgazdaságokon keresztül az állam kezében fontos eszköz van a magyar erdők jövőjének alakítása szempontjából. Az erdőgazdaságok éves szinten 100 milliárd forintos kiadásra termelik meg a fedezetet, amelyből fenntartható módon kezelik az erdőket, ökoturisztikai infrastruktúrát működtetnek, közfoglalkoztatási, szociális tüzelőanyag és fásítási kezdeményezésekben vesznek részt, természetvédelmi programokat valósítanak meg. Hangsúlyozta, az állami erdőgazdaságok hálózata jól működő rendszer, amelynek alapjaiban történő megváltoztatását semmi sem indokolja, így megerősítette, hogy az újra felröppent ellenzéki híresztelésekkel ellentétben nincs napirenden az állami erdőgazdaságok haszonbérbe adása.

A miniszter a közlemény szerint arra is emlékeztetett, hogy belföldi viszonylatban a kormány már az előző ciklusban jelentős fásítási programokat indított, az új közösségi agrárpolitika tárgyalásai során pedig határozottan azt az álláspontot képviseli, hogy az erdők fenntartása is olyan közérdek, amelyre a korábbinál nagyobb mértékben kell forrásokat biztosítani.

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a köszöntőjében nyomatékosította, hogy téved az, aki a jelenlegi állapot konzerválásával akarja fenntartani erdeinket, hiszen a környezeti tényezők változnak, ezért az alkalmazkodást segítő aktív emberi beavatkozás nélkül veszélyben van a természeti örökség. Magyarországon az erdőgazdálkodás nem problémaforrás, hanem a megoldás része. Jövőbeli feladatként az állami és magán erdőgazdálkodás természetvédelemmel és a társadalmi szereplőkkel együttműködő megerősítését emelte ki, mely révén az ágazat képes választ adni a globális kihívásokra, hozzájárul az ország jó környezeti állapotának és a társadalom jólétének fenntartásához, a gazdaság működtetéséhez - tették hozzá.

A házigazda Pilisi Parkerdő Zrt. területén tartott, június 30. és július 1. közötti két napos eseményen a városi erdők kezelése mellett szó esett a klímaváltozás, a járványhelyzet, valamint az energia- és alapanyag-ellátás területén az erdők kezelésében rejlő lehetőségekről, továbbá az ezt szolgáló szakmai megújulási folyamat eredményeiről és irányairól - olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában