Mindenütt magas az infláció

2022.07.31. 11:00

A magyar fizetések őrzik a legjobban az értéküket a régióban

A gyorsuló infláció ellenére őrzik az értéküket a hazai keresetek, miközben a térségi országokban már szinte semmi nem maradt az év eleji fizetésemelésekből. A Világgazdaság azt írja, a hazai bérdinamika szempontjából sok múlik azon, hogy a vállalatok hogyan állnak hozzá a második fél évhez.

Annak ellenére, hogy hónapról hónapra egyre nagyobb szeletet harap le az infláció a béremelkedésekből még mindig a hazai fizetések őrzik a legjobban az értéküket a régióbanírja a Világgazdaság a térségi statisztikai hivatalok adatai alapján. Míg Magyarországon az év első három hónapjában reálkeresetek szinte felrobbantak (11,8 százalékkal nőttek), addig a visegrádi országokban ennek pont az ellenkezője történt: Csehországban már az első negyedévben 3,6, Szlovákiában pedig 1,4 százalékkal csökkent a fizetések vásárlóereje, Lengyelországban ugyanakkora volt a béremelkedés, mint az infláció.

De nem csak az év elején, májusban is a magyar bérdinamika volt az egyedüli a régiós rangsorban, amely az inflációt meghaladta a tradingeconomics által eddig közölt adatok szerint: hazánkban a 10,7 százalékos infláció mellett 14,9 százalékkal nőttek a bruttó bérek, a második helyezett Lengyelországban „megette” a fizetéseket a drágulás, hiába emelkedtek ugyanis a keresetek 13,5 százalékkal, a fogyasztói árak eközben 13,9-del lettek magasabbak egy év alatt.

Ennél is jobban csökkent Romániában a keresetek értéke, keleti szomszédunknál a 14,5 százalékos infláció mellett a bérek mindössze 11,6 százalékkal nőttek májusban. Az eurót épp bevezetni készülő Horvátországban sem sokkal jobb a helyzet, ott az infláció ugyan kisebb (10,8 százalék), de a béremelkedés is (8,25 százalék).

Magyarországon volt a legnagyobb minimálbér-emelkedés a régióban, itt a legdurvább a munkaerőhiány és itt volt a legdinamikusabb a gazdasági növekedés

– sorolta az okokat a VG-nek Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A szakember szerint az év elején minden adott volt ahhoz, hogy hazánk egy reálbérelőnyt harcoljon a térségi országokkal szemben. Ráadásul Magyarországon, amikor megjelentek első ársokkok, még változatlan volt a rezsitámogatási rendszer, szemben a régiós államokkal, ahol még nem foglalkoztak ezzel a problémával. Ez hazánk malmára hajtja a vizet reálkereseti szempontból – tette hozzá.

Virovácz Péter várakozása szerint az idén 15 százalék körül alakulhat átlagosan a bérdinamika, ehhez társul egy 12–13 százalék közötti inflációs ütem, tehát összességében nő a keresetek értéke. Ugyanakkor jelezte, hogy az egyedi tényezők, mint a fegyverpénz kifizetése, felfelé húzza magyar statisztikai adatokat, ezért szerinte azok nélkül kevésbé nézne ki ilyen jó a hazai bérdinamika. 

A teljes cikket itt olvashatja el

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában