Kulcsszereplők

2022.06.23. 19:00

Agrárminiszter: biztonságban kell tudni a méhcsaládokat és a méhészeket

A méhek a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszereplői, éppen ezért rendkívül fontos előrelépés, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezet elismerést nyert el - mondta Nagy István agrárminiszter a Sió-Eckes Kft.-vel közös, a méhek védelmében tett intézkedésekről szóló sajtótájékoztatóján Siófokon.

Az Agrárminisztérium csütörtöki közleménye szerint a miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: 

a biztos és kiszámítható jövő érdekében biztonságban kell tudni a méhcsaládokat és a méhészeket, ez Magyarország kormányának egyik fontos stratégiai célkitűzése. Folyamatosan nő a Magyar méhészeti nemzeti program által biztosított keret, 2010 óta már 19 milliárd forinttal támogatták a termelőket. Fenntartják a méhészek egyedülálló személyi jövedelemadó-kedvezményét is.
Magyarország pályázik a 2025. évi Nemzetközi Méhészeti Kongresszus megrendezésére, aminek előkészületeire több mint 100 millió forintot különítettek el - jelentette be a miniszter.
Kitért a legfrissebb konkrét kormányzati lépésre, amely szerint 10 milliárd forint keretösszeggel igényelhető a méhészeti ágazatban állatjóléti támogatás. Ez a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését célozza, és hozzájárul a méhek jólétét szolgáló feltételek biztosításához.
A miniszter hangsúlyozta, az OMME szakmaközi szervezetté válása nem egy út végét jelenti, hanem a közös munka kiterjesztését. Az egyesületnek az Agrárminisztériummal ápolt szoros szakmai kapcsolatát megerősítve lehetősége lesz a jó gyakorlatokat elősegítő célokat megfogalmazni és elterjeszteni az ország minden méhésze felé.
Nagy István aláhúzta, 

a jó példák mindig nagyon fontosak, és azok, akik az elsők egy jó példában, még fontosabbak, mert utat mutatnak a többieknek. 

Éppen ezért szintén lényeges eredmény, hogy a hazai termelésű alapanyagok feldolgozása szempontjából fontos szerepet játszó gyümölcs- és zöldséglégyártó szakágazat kiemelkedő szereplője, 

a Sió-Eckes Kft. a telephelyén méhlegelőt hozott létre. 

Emellett pedig közvetlenül támogatja az OMME-t a méhészeti ágazat védelméért és az érdekképviseletért végzett munkájában. A közös munka a termelés biztonságának és a mézminőségnek a garanciája lehet. A méhek a jövőnk letéteményesei, jövőnk biztosítékai - tette hozzá.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában