Beruházások

2022.03.11. 14:00

Varga Mihály: a kormány azon dolgozik, hogy a háború hatásaitól megvédje a családokat és a cégeket

A kormány azon dolgozik, hogy a háború hatásaitól megvédje a családokat és a cégeket – hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Caola Zrt. 3,8 milliárd forintos egészségipari beruházásának pénteki alapkőletételén, a Fejér megyei Martonvásáron.

A magyar tulajdonú cég az Egészségipari támogatási program keretében kétmilliárd forint támogatást kapott zöldmezős beruházásához.

Varga Mihály rámutatott, hogy 

a mai háborús helyzetben alapvető fontosságú a higgadtság, a kormány pedig eszerint dolgozik. Leszögezte, semmilyen döntést nem támogatnak, ami veszélyezteti a magyar családokat és a magyar cégeket.

   

A miniszter kifejtette, hogy az elmúlt 10-12 évben – a vörösiszap-katasztrófa, az árvizek, a migrációs válság, a madárinfluenza, a koronavírus-járvány és legújabban az orosz–ukrán háború miatt – a polgári kormánynak egyfajta harcedzettsége lett a válsághelyzetek kezelésében. Úgy vélte, ez a harcedzettség a hazai vállalkozásokra is egyre inkább átterjed.

   

Kiemelte, hogy a kormány döntéseiben mindig elsődleges a magyar emberek érdeke, amit sokszor bizonyított már. Emiatt volt szükség az Egészségipari támogatási program életre hívására is, hiszen egy-egy válsághelyzetben a magyar cégek Magyarországot segítik, a külföldi beszállítók nem feltétlenül – tette hozzá.

   

A programtól a hazai egészségipar megerősödését, a külföldi kitettség csökkenését várják és azt, hogy a támogatott cégek a magyar gazdaság növekedéséhez is hozzájáruljanak.

   

Tessely Zoltán (Fidesz–KDNP), a Fejér megyei 3-as választókerület képviselő-jelöltje szerint a beruházás komoly mérföldkő a Caola és Martonvásár életében. Arról is beszélt, hogy a járási székhellyé lett város jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, ennek részeként létesült egy 157 hektáros ipari-gazdasági terület, amelynek első betelepülő vállalkozása a Caola.

   

Emlékeztetett arra, hogy Martonvásár eddigi fejlesztése jórészt pályázatokból, vagy kormánytámogatás révén valósult meg. Az új ipari park várható benépesülésével azonban remény van arra, hogy a város önerőből is képes lehet beruházások finanszírozására – fűzte hozzá.

   

Szabó Tibor (Martonvásári Polgári Összefogás–Fidesz–KDNP) polgármester elmondta: 2010-ben célul tűzték ki, hogy az önkormányzat saját bevételeit az addigi 10 százalékról növeljék a költségvetésben. Most közelítik az 50 százalékot, és az ipari terület létrehozásától azt várják, hogy ez tovább fog emelkedni.

   

Bándi Imre, a Caola Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az utolsó percben mentették meg a hungarikumnak minősülő Caolát, amivel az a céljuk, hogy visszaszerezzék a márka méltó helyét a magyar és később a külföldi piacokon. Jelezte, hogy az elmúlt két évben profi fertőtlenítő- és tisztítószer-palettát fejlesztettek a pandémiára válaszul, a régi termékek pedig új arculatot kaptak.

   

A cégvezető közölte, hogy a martonvásári új gyártócsarnokot év végén szeretnék átadni.

   

A sajtóanyag szerint a 190 éves múltra visszatekintő Caola Kozmetikai és Háztartás Vegyipari Zrt. jelenleg fertőtlenítőszereket, géleket, felületfertőtlenítőket, tisztítószereket, borotválkozószereket, test-, kéz- és hajápolási termékeket, hintőporokat, különböző rendeltetésű háztartás-vegyipari készítményeket és rovarirtó szereket gyárt. Az új martonvásári üzemmel 21 új munkahelyet létesítenek és jelentősen megnő a műtéti fertőtlenítők, kéz- és bőrfertőtlenítők, műszer- és eszközfertőtlenítők, valamint felületfertőtlenítők gyártási kapacitása, a gyártócsarnok szinte teljes egészében automatizált lesz.

   

A nyilvános cégadatok szerint a Caola Zrt. 2020-ban 1,1 milliárd forint nettó árbevétel mellett 45 millió forintos nyereséget produkált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában