IT, marketing, reklám

2021.11.09. 09:20

Százezren dolgoznak szabadúszóként Magyarországon

Az IT után a marketing és a reklám területén dolgozik a legtöbb szabadúszó, számukat a járvány csak emelte – írta a Világgazdaság a keddi számában.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A lapnak Bittera Réka, a szabadúszóplatformot működtető Briefly társalapítója és ügyvezetője elmondta: vannak, akik elvesztették az állásukat és kényszerből vállalnak ebben a formában munkát, mások az új lehetőségek és a kötetlenség miatt választották a szabadúszást, és nem akarnak visszamenni a korábbi irodákba, illetve másodállásként vállalnak projekteket.

A szakember tájékoztatása szerint

nagy változás a szabadúszópiacon, hogy másfél éve még szinte egyáltalán nem kerestek szabadúszó projektmenedzsereket, ma annál inkább.

De van kereslet közösségimédia-menedzserre, továbbá szakemberekre kreatív területeken és a tartalomgyártás terén, legyen szó grafikusról vagy szövegíróról.

Szakmai becslések szerint Magyarországon nagyjából százezren dolgozhatnak szabadúszóként, vagyis a foglalkoztatottak 2,5 százalékát teszik ki.

Arányuk 8,8 százalékos a felsőfokú végzettségűek körében. Számuk a következő években jelentősen bővülhet a jelenlegi tendenciákból következően, és egyre több vállalat bízhatja meg őket egy-egy munkával alkalmazottak felvétele helyett – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!