A magyar gazdák védelmében

2021.11.30. 16:54

Nagy István: Bige László komoly csapást mért a magyar mezőgazdaságra

Mesterségesen emelték a műtrágya árát, a mostani egyébként is magas világpiaci árak mellett.

– Számunkra a magyar vidék az ország bázisa, értékes erőforrása, hazánk gerince. A Kormányban, a Fideszben és ugyanígy az Agrárminisztériumban: mindig is hittünk a vidéket fenntartó gazdák erejében. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bárki is kárt okozzon nekik, megnehezítse és ellehetetlenítse munkájukat. Tűrhetetlen, hogy bárki nyerészkedjen rajtuk, hiszen ezzel nemcsak a gazdákat, nemcsak a vidéket sodorja kíméletlen helyzetbe, hanem egész Magyarországot – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a magyar gazdák védelméről tartott sajtótájékoztatón Miskolcon.

Mesterségesen emelték

Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa komoly csapást mért a magyar mezőgazdaságra. A Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva mesterségesen emelték a műtrágya árát, a mostani egyébként is magas világpiaci árak mellett. Az előző évekhez képest a műtrágya árak a négyszeresére növekedtek. 

egy intenzíven termelő, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként 50-85 ezer, jelenleg már 205-255 ezer forint értékben juttat ki a földjére műtrágyát. 

Ezzel nemcsak piaci szabálytalanságot tett, hanem megbocsáthatatlan etikai vétséget is elkövetett, amellyel minden magyar vásárlót megkárosított, hogy extra profithoz jusson – emelte ki az agrárminiszter.

A kartell a teljes hazai műtrágyapiacot érintette, amelynek működését feltárta a Gazdasági Versenyhivatal is: október végén megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozás csoportja súlyos jogsértést követett el. A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre. A baloldali milliárdos, Bige László, még fenyegetésnek beillő nyilatkozatot is tett a gazdák irányába, miszerint idén a magyar gazdák már csak egyetlen napon vehetnek műtrágyát, ami megmarad, azt mind külföldi vevőnek adják el – húzta alá a tárcavezető. Májusig nem értékesít több műtrágyát belföldre, veszélyeztetve a mezőgazdaságban élő és abban dolgozó sok ezer család megélhetését. Ezzel Bige László felmondta a magyar gazdaság szereplői közti szolidaritást, és nyíltan megfenyegette a magyar gazdákat. Ennek a zsarolásnak semmilyen körülmények között nem engedünk. Az Agrárminisztérium határozottan kiáll azért, hogy a gazdálkodókat és a magyar családokat senki se károsítsa meg saját profitnövekedése érdekében – összegezte Nagy István.

Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte a mezőgazdaság fontosságát a megye életében és kijelentette: „helyi szinten is kiállunk a magyar gazdák érdekei mellett, megvédjük közös eredményeinket és minden esetben szót emelünk azok ellen a piactorzító folyamatok ellen amelyek az egyén érvényesülését a kollektív érdekek elé helyezik.”

Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ megyei elnöke rámutatott: Ha a gazdálkodók nem tudják megvásárolni a műtrágyát, akkor kevesebb termés fog realizálódni, ami a növénytermesztésen túl az állattenyésztésben és az élelmiszeriparban is lecsapódik. Ez az élelmiszerárak emelkedését eredményezi. Határozottan az az álláspontom, hogy a magyar agráriumban féken kell tartani a teljesen elszabadult műtrágyaárakat, illetve minden lehetséges eszközzel garantálni kell a gazdálkodók műtrágyaellátását – sommázta a megyei elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában