Változó hozam

2021.11.24. 14:57

Befejeződtek az őszi betakarítási és vetési munkák Magyarországon

Biztosított az ország ellátása a jövő évi termés megérkezéséig – közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint

az őszi eredményeket jelentős mértékben befolyásolta az augusztus-szeptemberi időszakban jelentkező aszály, amely elsősorban a kukorica terméskiesését okozta, a többi, nagy területen termesztett őszi betakarítású növényfajnál – napraforgó, szója – a károk mérsékeltebbek.

Feldman Zsolt a közlemény szerint elmondta: az 1 millió hektáron vetett kukoricából 6 millió tonnát takarítottak be. A hektáronkénti 6 tonnás hozam az elmúlt öt év átlagánál 26 százalékkal kevesebb, a betakarított mennyiség 65-70 százaléka az elmúlt évek termésének, de a belföldi igények kielégítésére elegendő. A napraforgó 2,6 tonnás hektáronkénti hozama 5-10 százalékkal gyengébb a tavalyi értékhez és az elmúlt öt év átlagához viszonyítva, így a 655 ezer hektáros területről összesen 1,7 millió tonna napraforgó került a raktárakba, ami lényegében megegyezik az elmúlt évek mennyiségével. A szója 63 ezer hektáros területéről hektáronként 2,6 tonnás hozammal 164 ezer tonna termést takarítottak be, ami megegyezik a tavalyi év eredményével, az elmúlt öt év átlagánál pedig 6 százalékkal alacsonyabb.

Az államtitkár összegzése szerint az őszi vetési munkák is befejeződtek Magyarországon. Őszi búzából 960 ezer hektár a várható vetésterület, ami körülbelül 10 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti értéknél, az elmúlt öt év átlagával pedig megegyező nagyságú. Őszi árpát idén 261 ezer hektáron vetettek, amely a tavalyi értéknél közel 10 százalékkal, az elmúlt öt év átlagánál pedig 18 százalékkal magasabb.

A nehézségek ellenére az idei betakarítási és vetési munkák sikeresek, az ország ellátása biztosított a 2022. évi termés megérkezéséig – olvasható a közleményben.

Címkék#aratás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában