Töretlen bizalom

2021.10.07. 13:36

Amerikai beruházások is gyorsíthatják a magyar gazdaság újraindítását

„Az adócsökkentésekkel, a beruházások támogatásával folytatjuk a gazdaság újraindítását, az üzleti környezet javítását” – jelentette ki Varga Mihály az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács (USHBC) ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: az amerikai vállalatoktól kapott visszajelzések alapján a magyar gazdaságba vetett bizalom továbbra is töretlen.

A Pénzügyminisztérium (PM) csütörtöki közleménye arról számolt be, hogy immáron hatodik alkalommal látogattak Budapestre a legnevesebb amerikai cégek felsővezetői az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács szervezésében.

A 10 amerikai nagyvállalat vezetőjét tömörítő delegációt a magyar tárcavezető a Pénzügyminisztérium épületében fogadta.

Varga Mihály az ülésen kifejtette: tavaly, amikor ugyanezen a fórumon találkoztak, még a munkahelyek védelmét érintő együttműködés volt a legfontosabb cél. Ez a munka eredményes volt: a magyar gazdaság kiállta a járvány okozta válságot, Európa egyik leggyorsabb növekedését mutatja, a foglalkoztatottság szintje minden korábbinál magasabb – közölte. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a várhatóan 7 százalékot is meghaladó ütemben bővülő magyar gazdaság komoly lehetőségeket kínál a befektetőknek,„ ezért a gazdaság újraindításában az amerikai vállalatokra is számítunk” – írta a PM.

Mint Varga Mihály fogalmazott:

az Egyesült Államok az Európán kívüli legnagyobb befektető Magyarországon, mintegy 1700 amerikai tulajdonú vállalat nagyjából 106 ezer embernek ad munkát az országban.

Az 50 legnagyobb amerikai vállalat közül 40 van jelen Magyarországon, a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2020-ban elérte az 5,8 milliárd dollárt. A járvány ellenére az USA beruházásai 2020-ban mintegy 2500 munkahelyet teremtettek Magyarországon, ami a külföldi befektetők által tavaly létrehozott összes munkahely negyedét teszi ki, ezzel vezeti a befektetők listáját.

A 2016-ban New York-ban alakult Amerikai-Magyar Üzleti Tanács révén olyan amerikai nagyvállalatok ismertetik Magyarországgal kapcsolatos tapasztalataikat, amelyek már jelentős befektetésekkel rendelkeznek Magyarországon, vagy érdeklődnek a kereskedelmi és beruházási lehetőségek iránt – írta közleményében a Pénzügyminisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!