Ország-világ

2021.04.30. 11:08

Szijjártó Péter Pakisztánban: nincs politikai akadálya a gazdasági együttműködésnek (videó)

Magyarország és Pakisztán sikerrel teljesíti azt az öt előfeltételt, amely a két állam közötti üzleti együttműködés fellendítéséhez szükséges – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Iszlámábádban, ahová népes magyar üzleti delegáció kíséretében látogatott el.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter Iszlámábádban, a pakisztáni-magyar üzleti fórum megnyitóján 2021. április 30-án.

Forrás: MTI / KKM

Fotó: Borsos Mátyás

A tárcavezető a Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszterrel együtt tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a két ország között nincs politikai akadálya a gazdasági együttműködésnek, és egyetértenek abban, hogy „nem kell kioktatni egymást” belpolitikai kérdésekben.

A kölcsönös fizikai jelenlétet – a nagykövetségeken túl – tovább erősítik azzal, hogy Magyarország pénteken új konzulátust nyit Karacsiban. Szijjártó kiemelte, hogy az emberek közötti kapcsolatok erősítését szolgálja továbbá, hogy évente 200 pakisztáni diáknak kínálnak egyetemi ösztöndíjat Magyarországon, jelenleg 510 pakisztáni hallgató tanul magyar egyetemeken. Idén már több mint 9500 jelentkezést adtak be Pakisztánból az ösztöndíjprogramra, ami növekvő tendenciát mutat.

A miniszter elmondta, hogy az erősebb gazdasági együttműködéshez szükséges finanszírozási előfeltétel is teljesül Magyarország és Pakisztán között: az Eximbank 84 millió dolláros hitelkeretet biztosít a vállalatközi kapcsolatok előmozdítására.

Fontos előfeltétele a sikernek a „zászlóshajó” projekt is, amely Magyarország részéről szintén megvan Pakisztánban: a Mol a legnagyobb magyar vállalat Pakisztánban, ahol összesen eddig több mint 2 milliárd dollárt fektetett be. Tevékenységével az ország energiaszükségleteinek mintegy 14 százalékát fedezi, második helyet foglal el olajkitermelésben, és ötödik helyet gázkitermelésben. A Mol pakisztáni tevékenysége közé tartozik a legnagyobb ottani gázmező kiaknázásának irányítása – mondta.

Szijjártó Péterrel 17 magyar vállalat képviselői utaztak el Iszlámábádba, hogy ott üzleti fórumon vegyenek részt. Kiemelte, hogy köztük van a Wizz Air légitársaság vezérigazgatója is, mert a cég érdeklődést mutat a Magyarország és Pakisztán közötti közvetlen légi járatok beindítása iránt. Továbbá orvosi berendezéseket gyártó, mezőgazdasági, élelmiszeripari, élelmiszerbiztonsági, ipari kiberbiztonsági és vasútfejlesztési cégek is tárgyalásokat folytatnak Pakisztánban.

A tájékoztató után a két ország külügyminiszterének jelenlétében öt általános együttműködési megállapodást írtak alá: a digitális mikroszkópokat és egyéb orvosi műszereket fejlesztő és gyártó 3DHISTECH és a SKHYZ Life Sciences Pakistan, a legnagyobb magyar sajtgyártó vállalat, a Kőröstej Kft. és a Haleeb Foods, valamint az IT-tanácsadással foglalkozó ACPM és a TechAccess, a Trillium, illetve a JBS között.

Ötvenmillió dolláros kötöttsegélyhitel-program indul a magyar-pakisztáni vállalatközi kapcsolatok támogatására

Ötvenmillió dolláros kötöttsegélyhitel-programot indít Magyarország azzal a céllal, hogy magyar cégek orvosi műszereket, vízipari szolgáltatásokat, illetve az élelmiszerbiztonsághoz kapcsolódó technológiákat értékesíthessenek a pakisztáni piacon – tájékoztatta az MTI-t pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Iszlámábádból.

Az Eximbank 84 millió dolláros hitelkeretet biztosít a vállalatközi kapcsolatok előmozdítására annak érdekében, hogy segítsék magyar cégek pakisztáni piacra lépését.

Magyarország Karacsiban új konzulátust nyit, hogy fizikai jelenléttel is tudják segíteni a magyar vállalatokat. A Magyarország iránti fokozott érdeklődést mutatja az is, hogy az évente felajánlott 200 egyetemi ösztöndíjra idén 9508-an jelentkeztek Pakisztánból – mondta el a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte:

a magyar-pakisztáni gazdasági együttműködés alapját a Mol pakisztáni beruházásai jelentik.

A vállalat 2030-ig szóló stratégiájában kiemelt szerepet szán a pakisztáni beruházásoknak, a magyar kormány pedig támogatja ezeket a törekvéseket.

A Mol a második legnagyobb kőolajkitermelő és az ötödik földgázkitermelő vállalat Pakisztánban, a legnagyobb ottani gázmező kiaknázását végző konzorcium vezető vállalata. A cég eddig összesen 2,5 milliárd dollárnyi beruházást hajtott végre Pakisztánban, és 13 sikeres kutatási műveletet hajtott végre.

A külügyminiszter nyilatkozatában az Egyesült Államok afganisztáni csapatkivonásával kapcsolatban hangsúlyozta: el kell kerülni, hogy az ország ismét a terrorizmus vagy a szélsőséges ideológiák bölcsőjévé váljon, ezért a térségbeli stabil országoknak meg kell adni a segítséget, hogy megvédhessék a határaikat és meg tudják állítani a terrorfenyegetést. Ez Európának is biztonsági érdeke, emiatt is fontos, hogy Ázsiának ezen térségével szoros együttműködést tartsanak fenn – mondta Szijjártó Péter.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter a magyar tárcavezetővel folytatott megbeszélését követően a közös sajtótájékoztatón kiemelte:

különösen fontos volt a pénteki látogatás, miután 2006 óta nem járt magyar külügyminiszter Pakisztánban.

Elmondta, hálás Magyarországnak amiatt, hogy erőteljesen támogatja Pakisztánt az Európai Unión belül a GSP+ tekintetében. A fejlődő országok támogatására az EU által létrehozott általános vámkedvezmény-rendszeren (GSP) belül működő GSP+ különösen gyümölcsöző Pakisztán számára, mert a programnak köszönhetően meg tudták kétszerezni az unióba irányuló exportjuk mennyiségét – mondta el a tárcavezető. (A GSP+ a fenntartható fejlődésre és a jó kormányzásra vonatkozó különleges ösztönző előírás az EU-ban, amely megszünteti a vámokat tíz sérülékeny országból – köztük Pakisztánból – érkező termékek kétharmada esetében, cserébe ezek az országok kötelezettséget vállaltak 27 emberi jogi, munkajogi, környezetvédelmi és jó kormányzásra vonatkozó nemzetközi egyezmény alkalmazására.)

Sah Mahmúd Kuresi elmondta:

örömmel vette, hogy magyar hivatali kollégájával hasonló a tapasztalatuk a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében létrehozott Pénzügyi Akciócsoport (FATF) kormányközi szervezettel kapcsolatban.

Egyetértettek abban, hogy ezt a fórumot nem lenne szabad politikai eszközként felhasználni, márpedig „sajnálatos módon erre gyakran sor kerül”.

Szijjártó Péter az iszlámábádi sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy

a magyar kormány elkötelezetten támogatja Pakisztán terrorellenes törekvéseit.

A terrorizmus és a szélsőséges ideológiák fenyegetése áll elsősorban az illegális bevándorlás hátterében, amely egészségügyi és biztonsági kockázatot jelent Európa és a világ más részei számára is. Ezt a két veszélyt kell itt a régióban elhárítani, ami nagyban hozzájárulna Európa biztonságához. Különösen azután kell erre kiemelt figyelmet fordítani, hogy az amerikai csapatok kivonulnak Afganisztánból, ebben a helyzetben még inkább szükség van Pakisztán stabilizáló erejére – fejtette ki a miniszter.

A két külügyminiszter megállapodott abban, hogy a következő találkozójukat Budapesten tartják.

Borítókép: a Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter Iszlámábádban, a pakisztáni-magyar üzleti fórum megnyitóján 2021. április 30-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!