kedvezményes konstrukciók

2021.04.26. 06:28

A támogatott hitelek húzzák a piacot

A lakosságnak kihelyezett hitelek több mint egyharmadához állami támogatás kapcsolódott 2020-ban, és hasonlóan alakult az arány az idei első két hónapban is. A támogatott hitelek dominanciája az idén is fennmaradhat, hiszen egyre több az elérhető kedvezményes hitelkonstrukció – írja hétfői számában a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

A jegybank statisztikái szerint a 2020-ban megkötött, összesen 2083,2 milliárd forintnyi lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződés 36,6 százalékához kapcsolódott valamilyen állami támogatás, miközben egy évvel korábban 25,9 százaléknál járt az arány. Figyelemreméltó, hogy az idei év eleji hitelpiaci visszaesés közepette is dominánsak maradtak a támogatott konstrukciók, hiszen 98,6 milliárd forintos új állományuk 34 százalékát adta az új kihelyezéseknek.

A támogatott hitelek súlyának növekedésében meghatározó szerep jutott a 2019 júliusa óta elérhető babaváró kölcsönnek.

Csak ebből az egy konstrukcióból 618,4 milliárd forintnyit igényeltek tavaly az arra jogosultak,

de az indulás évében is több mint 470 milliárd forinttal járult hozzá a piac teljesítményéhez. A támogatott konstrukciók dominanciájának növekedéséhez a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) 2019-es kibővítése is nagyban hozzájárult. Jól látható, hogy a bővítés utáni hónapokban azonnal megugrott a támogatott lakáshitel-szerződések összege, így a 2018-as 60,7 milliárd forinttal szemben 2019-ben már 118,9 milliárd forintot tett ki, a múlt évre pedig 145 milliárd fölé ugrott.

A támogatott hitelek aránya pedig az idén akár még növekedhet is, hiszen az Otthonfelújítási program, illetve a hozzá kapcsolódó kedvezményes kölcsönkonstrukció nyomán ismét bővül a választék a palettán.

A támogatott hitelek arányának alakulása szempontjából két tényező van, ami meghatározó lehet. Az egyik az, hogy mekkora lesz majd a kereslet a babaváró konstrukció iránt: itt a kilátásokat rontja, hogy már igen sokan igényelték a kölcsönt, miközben a jogosulti kör is behatárolt. A másik pedig, hogy az idén hogyan teljesít majd a lakáshitelek piaca: itt viszont inkább a járványhelyzet alakulásán, a gazdaság újraindulásának tempóján múlhat a siker. A kilátások mindenesetre biztatók, hiszen az első negyedév viszonylag szerény számai után mostanra már egyértelműen az élénkülés jeleit mutatja a piac – írja a Világgazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!