jegybanki vizsgálat

2021.02.01. 17:30

Az MNB tiltott ügynöki tevékenység miatt milliós bírságot szabott ki

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft.-re tiltott ügynöki tevékenység végzése miatt.

A társaság alkuszként két biztosító termékeit mutatta be, és jellemzően csak egyikükét kínálta, lényegében annak ügynökeként eljárva. Az MNB megjegyezte: a közvetítő nem elemzett elegendő számú, a piacon elérhető biztosítást, megsértve az alkuszi tevékenységre vonatkozó jogszabályokat.

A társaság továbbá nem teljesítette a szerződéskötést megelőző ügyfél-tájékoztatási és ajánlatelemzési kötelezettségét sem

– tették hozzá utalva arra, hogy más területeken, például a szakmai képzési nyilvántartás és a közvetítők jogviszonyának rögzítése területén is találtak hiányosságokat.

A jegybank célvizsgálatot folytatott le a biztosítási közvetítőnél, amelynek során a 2017 januárjától az ellenőrzés lezárásáig tartó időszakot tekintette át. A jegybank a bírság összegének meghatározásakor súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy

miközben a vizsgált időszakban 12 biztosító is kínált egymással versengő termékeket, a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft. csupán két biztosító termékeinek értékesítésére kötött együttműködési megállapodást, és ezen belül is gyakorlatilag kizárólag egy biztosítóét értékesítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!