mezőgazdaság

2021.01.13. 12:20

Fontos új kockázatcsökkentő megoldást jelentett be a minisztérium

Az új mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerhez február 1-től lehet csatlakozni. A termelés biztonságának növekedését várják az intézkedéstől.

20210106 Kál fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Morvai Zsolt, gazdálkodó - Nehéz helyzetben a gazdálkodók a szélsőséges időjárás miatt.

Forrás: Illusztráció/Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Az időjárási káresemények mellett a gazdasági és piaci jellegű kockázatoknak is kitett mezőgazdasági termelők számára – mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer néven – új kockázatkezelési eszközt vezet be a Magyar Államkincstár közreműködésével az Agrárminisztérium (AM), ennek alapja az Országgyűlés által 2020-ban elfogadott törvény – jelentette az MTI a szaktárca közleménye alapján.

A közlemény szerint a biztosítás és a támogatás elemeit ötvöző új eszköz az időjárási káresemények kezelése mellett a mezőgazdasági termelőnek nem felróható olyan kockázatokból fakadó jövedelemcsökkenés enyhítésére nyújthat segítséget, mint például az állat- és növénybetegségek, a piaci árak csökkenése, jelentős értékesítési lehetőségek elvesztése, a devizaárfolyamok változása vagy éppen a termelés során felmerülő költségek növekedése.

Az elektronikusan benyújtott csatlakozási kérelmeket február 28-ig fogadja a Magyar Államkincstár, mint krízisbiztosítási szerv. Azok a termelők, akik csatlakoznak a krízisbiztosítási rendszerhez, a megművelt földterületük és tartott állatállományuk alapján megállapított, kedvezményes hozzájárulási díj megfizetésével egy kölcsönös kockázatkezelési alap kedvezményezettjei lesznek. A csatlakozásra február 1-től nyílik lehetőség.

A részletekről megtudható, hogy a kockázatkezelési alapból a termelő automatikus krízisbiztosítási kompenzációra tarthat igényt, ha jövedelme 30 százalékot meghaladó mértékben esik vissza az előző három év átlagos jövedelméhez képest. Az átlagos jövedelem megállapításához csatlakozáskor a termelőnek az előző három év gazdálkodási adatait kell megadnia. A termelő jövedelemkiesésének legfeljebb 69,9 százaléka kompenzálható. A kompenzációs kifizetésekre azonban nem csupán az évente befizetett termelői hozzájárulások biztosítanak fedezetet, hanem az azt kiegészítő vidékfejlesztési támogatás is.

A kifizethető kompenzáció összegének 30 százaléka termelői befizetésekből, 70 százaléka vidékfejlesztési támogatásból áll.

Az egyes mezőgazdasági tevékenységek esetében fizetendő krízisbiztosítási hozzájárulások egységdíjait az 542/2020. (XII.2.) kormányrendelet tartalmazza. A rendszerhez való csatlakozás és a kompenzációs jogosultság részletes feltételei a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer működéséről szóló 68/2020. (XII.23.) AM rendeletből ismerhetőek meg – áll az Agrárminisztérium közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!