energia

2020.09.13. 22:43

Budapesten a legolcsóbb az áram és a gáz

Az átlagára az uniós országok közül a legalacsonyabb érték.

Az elmúlt hónapban a magyar fővárosban a villamos energia átlagára 10,74 eurócent volt kilowattóránként (kWh), ami az uniós országok közül a legalacsonyabb érték – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi elemzésében – írja a Világgazdaság.

A Magyarországgal határos Romániában 13 százalékkal, Horvátországban 26 százalékkal, Szlovéniában 41 százalékkal, Szlovákiában pedig majdnem 60 százalékkal volt magasabb az átlagár, amely Ausztriában a hazainak közel a dupláját tette ki.

Viszont miközben egy modellezett bécsi átlagháztartás jövedelmének csak az 1,8 százalékát viszi el az áram- és a gázszámla kifizetése, egy budapestiének a 3,3 százalékát. (Az utóbbi az összehasonlításba bevont 25 főváros közül a tizenkettedik legmagasabb arány.)

A nem EU-tag Szerbia fővárosában, Belgrádban csak 7,55 eurócentbe került a villamos energia egysége, vagyis kevesebbe, mint Budapesten.

A lakossági gáz átlagára is Budapesten volt a legalacsonyabb az uniós fővárosokon belül. Az augusztusi 2,95 eurócentes/kilowattóránkénti tarifánál Pozsonyban, Prágában, Ljubljanában és Bécsben is több mint 60 százalékkal többet kellett fizetni.

Budapest árpozíciója a korábbi hónapokban is az augusztusihoz hasonlóan alakult. Mivel azonban a hazai hatósági árak évek óta stabilak, a listán lévő fővárosok sorrendjét, illetve az eurócentben megadott árak nagyságát csak a többi ország tarifáinak és a forint/euró árfolyamának változása módosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!