Ország-világ

2020.08.09. 08:09

Nincs ok az üzemanyagárak emelésére

Miután az elmúlt hetekben apránként, de folyamatosan csökkent a hazai üzemanyagok kiskereskedelmi ára, a jövő hétre nézve sem indokolja semmi az áremelkedést.

Ezen a hétvégén a benzin literenkénti átlagára 361 forint marad, gázolajé pedig 376 forint a Holtankoljak.hu nyilvántartása szerint – írta meg a Magyar Nemzet.

A pénteki kereskedésben az olaj jegyzésára ismét csökkent annak ellenére, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségeseik, az OPEC+ csoport továbbra is visszafogja termelését, ezzel mérsékelve a súlyos túlkínálat kialakulását.

A piacok azonban még mindig nem bíznak a kereslet nagyobb lendületű felívelésében a járvány kitartó jelenléte miatt. Az Európában irányadó északi-tengeri Brent típusú kőolaj, valamint az észak-amerikai WTI ára is esett pénteken, az előbbi hordónkénti 44,4 dolláron zárt, míg az utóbbi 41,22-n. Ezzel együtt a heti teljesítmény nagyjából egy dolláros emelkedést mutat, egy hónap alatt pedig összesen mintegy két dollárral emelkedett a Brent ára.

Eközben a dollár jegyzése 292,78-ról 293,84 forintra változott, vagyis a forint gyengült valamelyest a dollárhoz képest, de ez nem tekinthető számottevőnek, így a hazai üzemanyagárakra nem lesz hatással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!