Ország-világ

2020.06.29. 08:23

Emelkedett a válság alatt a kedvező feltételű babakötvények száma

Már több mint 217 ezer gyermeknek van babakötvénye, a családtagok és az állam befizetései révén kilencvenmilliárd forintnál is nagyobb összeg kamatozik a kicsiknek – erről számolt be a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András szerint a gyermekek nagykorúságáig tartó megtakarítási program világos értékválasztást mutat: a rendelkezésre álló forrásokat az állam nem a migránsok betelepítésére, hanem a családok, a fiatal generációk támogatására fordítja.

Budapest, 2014. február 3. Szabó Szilvia 13-szoros világbajnok, 9-szeres Európa-bajnok kajakozó babakötvényt vásárol az Állampénztári Ügyfélszolgálat-Értékpapír Forgalmazás V. kerületi járási kirendeltségén 2014. február 3-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Sajátos nyereményjátékot hirdetett meg az államkincstár április végén: ha valaki június 30-ig elektronikus úton, vagyis az ügyfélkapun nyit értékpapír- vagy Start-számlát, százezer forintos utalványt nyerhet, aki pedig állampapírt vásárol ezen a csatornán, annak ötvenezres kupon ütheti a markát. Persze csak akkor, ha a sorsoláson az ő nevét húzzák ki – írja a Magyar Nemzet.

„A végéhez közelítő nyereményjáték a vírusválság idején indult, éppen akkor, amikor az elektronikus pénzügyi megoldások egyébként is előtérbe kerültek. Meg is ugrott a babakötvények száma” – mondta a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár a lapnak arról számolt be, hogy az április vége óta eltelt két hónapban tízezernél is több számlát nyitottak az arra jogosultak. Így már 217 ezer gyermeknek gyűlik a pénz, a számlákon kamatozó összeg pedig a napokban lépte túl a kilencvenmilliárd forintot.

A miniszterhelyettes szerint nincs abban semmi meglepő, hogy egyre többen fedezik fel ezt a megtakarítást, a feltételek ugyanis kedvezők. Mint mondta,

a babakötvény módot ad a szülőknek, a nagyszülőknek, a rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáik, családtagjaik későbbi anyagi boldogulásához.

Jó tudni, hogy az állam minden újszülöttnek automatikusan garantál 42 500 forint úgynevezett életkezdési támogatást, a juttatást már a külföldön élő magyar gyerekek is megkapják. A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvénnyé azonban csak akkor válhat az összeg, ha valamelyik hozzátartozó kincstári Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek.

„A kincstár minden Start-számlára befizetett forintot babakötvénybe fektet, mégpedig igen jó hozammal” – mondta az államtitkár. Az adott évi kamat ugyanis az előző évi inflációhoz igazodik, amelyet háromszázalékos prémium egészít ki. A félretett összeget ezenfelül állami támogatás egészíti ki:

a közkassza a családtagok befizetései­nek tíz százalékát, de legfeljebb hatezer forintot tesz hozzá a megtakarításokhoz minden évben.

Az államtitkár szerint – sok más kormányzati intézkedéssel együtt – a babakötvény konstrukciója világos értékválasztást mutat. „A magyar államnak az itt születő gyermekek az elsők, a családok támogatása középponti kérdés” – fogalmazott Tállai András. Úgy vélekedett: egyes nyugati államok és politikusok tévúton járnak, amikor az illegális migrációt, idegen néptömegek ellenőrizetlen betelepítését támogatják. Az államtitkár szerint saját létüket kockáztatják, akik nem hajlandók időt és pénzt áldozni a családok rendszerszintű támogatására.

Borítókép: Szabó Szilvia 13-szoros világbajnok, 9-szeres Európa-bajnok kajakozó babakötvényt vásárol az Állampénztári Ügyfélszolgálat-Értékpapír Forgalmazás V. kerületi járási kirendeltségén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!