Járvány

2020.04.11. 07:12

Egyre több munkás kell a kertészetekbe

Nem állt meg az élet a mezőgazdaságban a koronavírus-járvány idején

A Magyar Nemzet az agrárminisztériumra hivatkozva kiemelte, hogy a szántóföldi növénytermesztésben nem várható humánerőforrás-hiány. A kertészetekben azonban egyre több a feladat, így a korábbinál is nagyobb szükség van idénymunkásokra.

A szezonális humánerőforrás-gondokat részben a könnyített határátkelés biztosításával, részben a más ágazatokban állásukat veszített dolgozók átirányításával igyekszik orvosolni a kormány

- mutatott rá a lap.

A tavaszi mezőgazdasági előkészületek már javában zajlanak, az enyhe tél miatt ugyanis a szokásosnál mintegy három héttel korábban kezdtek neki a teendőknek.

Az élelmiszer-ellátást a járvány idején is biztosítani kell – emelte ki a Magyar Nemzet.

A kertészeti kultúrákban a tavaszi feladatok elvégzésének alapvető feltétele, hogy megfelelő számú képzett dolgozó álljon rendelkezésre. A zöldségek, gyümölcsök termesztésével kapcsolatos teendők kétharmadát szezonálisan foglalkoztatott emberek végzik.

A határidők szorosak, és ha egy munkafolyamat késik, az akár a teljes növényállomány megsemmisüléséhez is vezethet.

Bár a kertészeteket már az elmúlt években is kihívás elé állította a megfelelő számú szezonális dolgozó felvétele, a koronavírus-járvány az idén tovább rontott a helyzeten. A fertőzések számának megfékezését célzó korlátozások ugyanis megnehezítik a határ túloldaláról ingázó, elsősorban román és ukrán vendégmunkások foglalkoztatását – olvasható a lapban.

Borítókép: Speciális traktorról metszik a körtefákat egy Kisrécse közelében fekvő körteültetvényen 2020. április 6-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!